Bu limana demir atılır: 'Sound Ports'

Yazan:
Ediz Pekinli
Reklâm

Fark ettiniz mi bilmiyoruz ama Sound Ports festivali her seferinde biraz daha çıtayı yükseltiyor ve kapsamını genişletiyor. Gül Baba Music’in elinden çıkan ve üçüncüsü gerçekleştirilen festivalin programına bakınca hemen sanatçıların çeşitliliği ve farklı seslerin çokluğu göze çarpıyor. Festivalin bu yılki teması ‘Empower One Another’. Kısaca yaratıcı endüstrilerin birbirlerini nasıl besleyebileceklerine, eklektik alt kültürlerin nasıl yeşerebileceğine kafa yoruyor Sound Ports. Ama daha güzeli kafa yormakla yetinmeyip farklı karşılaşmalar yaratıyor, farklı müziklerin, seslerin ve eğilimlerin birbirini beslemesine olanak tanıyor.

Dünyanın dört bir yanından isimler

‘Through City’ ve ‘Mix the City İstanbul’ gibi prodüksiyonlarıyla play tuşlarımızı epey bir aşındıran İsrailli müzisyen Kutiman; Etiyopya’dan son yıllarda çıkan en heyecan verici seslerden biri olan ve Afrika müziğine saykedelik bir soluk getiren Gili Yalo; Arjantinli alternatif rap üçlüsü Femina festivalin ilk göze çarpan isimleri. Son yıllarda ülkemizden çıkan en orijinal ve yenilikçi şarkı yazarlarından biri olan Deniz Tekin, hafif alaturka kokan tarzıyla piyasaya hızlı bir giriş yapan Melike Şahin ve İstanbul’un sağlam reggae temsilcilerinden Simba Roots da bu iki günlük müzik maratonuna katılıyor.

Deniz Tekin

Hip hop’sız olmaz

Sound Ports’un yeni sesleri, yeni karşılaşmaları ve sanatsal iş birliklerini teşvik etmeyi kendisine misyon edindiğini söylemiştik. Müzik piyasasını az da olsa takip eden herkes son birkaç yıldır hip hop’ın bu eklektik yenilikçi kültür için bir ortak payda haline gelmeye başladığını fark etmiştir. Hip hop kültürü tabiatı itibariyle farklı müzik türlerinden beslenmeye, görsel sanatlardan modaya birçok farklı alanla iş birliği yapmaya hayli açık. Sound Ports da bu konuya gereken önemi veriyor ve birbirinden özel isimlere programında yer veriyor.

Türkçe rap’in en özgün seslerinden biri olan Şehinşah festivalin hip hop kanadının güçlü isimlerinden. Kendisi için yerli Ghostface Killah desek abartmış olmayız. Kadıköy sahnesinin köklü ekibi Alaturka Mavzer ve İzmir’de tozu dumana katan Cashflow bizi Türkçe hip hop’la coşturacak diğer isimler. Ayrıca Chinese Man feat. Youthstar projesini de DJ kabininde görme şansımız olacak. Bu yıl ‘Free For All’ albümünü Planet Mu etiketiyle yayınlayan Sami Baha’nın performansı da kaçırılmamalı.

Youthstar

Müzik dışında neler var?

‘Empower One Another’ gibi bir mottoyla yola çıkan bir festivalin yalnızca konserlerden ibaret olmasını bekleyemeyiz herhalde. ‘Yaratıcı Buluşmalar’ başlığı altında 140 Journos, kültür.limited, Gülbaba Music, Audioban, Bir Baba Indie, British Council gibi alanında yenilikçi oluşumlar paneller ve söyleşiler gerçekleştiriyor, alternatif üretim ağlarının nasıl kurulabileceğini tartışıyor.

Yeni medya sanatçısı Meltem Şahin’in küratörlüğünde gerçekleştirilen artırılmış gerçeklik sergisi ‘PMS’ ve İrem Aydın imzalı performans ‘Yerden Yukarı Bulutların Altında’ Bomontiada Alt’ta izlenebilecek. Bunların yanında festival boyunca şamanik dans, ritim çemberi ve sound painting etkinliklerinin gerçekleşeceğini de hatırlatalım.

Sound Ports, 13-14 Ekim, Bomontiada Avlu ve Babylon, 50-80 TL, kombine: 140 TL

Son haberler

    Reklâm