Dahi Sanatçı Gomidas'ın Zihnine Yolculuk

Dahi Sanatçı Gomidas Vartabed

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Bu ay tek bir oyun izleyeceksiniz,

‘Gomidas’ı tercih edin. Şu an sezondaki diğer oyunlarla kıyaslandığında içerik açısından bambaşka bir oyun ‘Gomidas’. Osmanlı döneminde Kütahya’da dünyaya gelmiş besteci Gomidas’ı anmanın da bir yolu aynı zamanda. Seyirci oyun boyunca Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nin atmosferi ve aynı zamanda bir koro şefi olan Gomidas’ın eserleriyle büyüleniyor. Fehmi Karaarslan’ın şahane performansıyla çaresiz kalmış yaratıcı bir zihnin dünyasına götürüyor seyircisini ‘Gomidas’. Eski ama bir o kadar taze bir öykü bu. Ermeni bir sanat insanına kulak vermek ve onun iç dünyasına yolculuk etmek hem düşündürücü hem de fazlasıyla çarpıcı.

Bir müzikolog, besteci ve koro şefi olan rahip Gomidas Vartabed’in 18 yılını, sessizliğe gömülerek bir akıl hastanesinde geçirmesi gerçekten akıl alır şey değil. Salondan çıktığınızda hâlâ aklınızda oyundan replikler olacak ve Gomidas içinizde yaşamaya devam edecek. Hagop Mamigonyan yönetimindeki Lusavoriç Korosu’nun performansı da oyun boyunca tüylerinizi diken diken edecek. Gomidas

‘müzik kutusu’ dediği Ermenistan toprağındaki ezgileri iyi tanıyan bir besteci. Eserleri de su gibi, duru, berrak melodilerden oluşuyor ve oyuna muazzam bir şekilde eşlik ediyor.

Müzik dünyasının ve literatürdeki repertuvarın gösterdiği üzere Türk ve Ermeni melodileri birbirine çok benziyor. Gomidas’ın ezgileri bu sebeple de kulağınıza yabancı gelmeyebilir. Böylece metinden rol çalmadan, hazmı kolay şekilde dinlenebiliyor müzikler. Oyun bittiğinde oyuncunun koro üyelerini topluca sahneye davet etmesi çok anlamlı, çünkü bu müthiş çok sesli performansın perde arkasında kalması saygısızlık olur. Bu kısım rejiye dahil mi bilemiyoruz ama öyleyse yazar-yönetmen Ahmet Sami Özbudak ve yönetmen yardımcısı Duygu Pelit çok ince düşünmüş.

Yolcu Tiyatro imzalı ‘Gomidas’, pandemideki kapanma sürecinin ardından bugünlerde tekrar seyirciyle buluşuyor. Kaçırmayın.

17, 18, 19 Aralık, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, 20.30, 80-150 TL, yolcutiyatro.com

Son haberler

    Reklâm