[title]
İstanbul Komedi Festivali’ni düzenleme fikri nasıl doğdu? Ardından bu fikri ekip olarak nasıl geliştirdiniz?
Beş yıldır üzerinde çalıştığımız bir projeydi. Dünyada komedi festivalleri İngiltere, İrlanda, Kanada, Amerika, Avustralya gibi pek çok ülkede uzun yıllardır gerçekleştiriliyor. Biz de önce yurt dışındaki örneklerini izledik, inceledik ve ardından İstanbul’a uyarladık. BKM olarak uzun yıllardır komedinin her dalında üretim yaptığımız için bu birikimimizi festival formatına dönüştürmek bizim için zor olmadı. Ama İstanbul Komedi Festivali henüz çok genç. Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyor ve çok kısa bir süre sonra da Dünya Komedi Festivalleri destinasyonlarına İstanbul’un adını dahil etmeyi hedefliyoruz.
İstanbul Komedi Festivali’nde izleyicileri neler bekliyor? Önceki yıllara göre bu yıl festival programında ne gibi değişiklikler var?
Düzenlendiği ilk yıl altı günle başlayan, ikinci yılında iki haftaya ulaşan festival, 2018 takvimini üç haftaya yaymayı başardı. Bu aslında yurt dışındaki emsalleri ile kıyaslandığında önemli bir başarı. Bu yıl toplam yedi farklı mekanda gerçekleşecek birbirinden keyifli, 80’i aşkın sahne şovu ile İstanbul Komedi Festivali şehre kahkaha getirecek. Her yıl festival sona erer ermez bir sonraki festivalin programını düşünmeye başlıyoruz. Yeni projeler buluyor, bu projelere uygun oyuncuları ikna ediyoruz, genç yeteneklerin peşine düşüyoruz, farklı formatlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yıl da pek çok ilke imza atıyoruz. Örneğin, iş dünyasından üç CEO ile sahnede ‘İş’in Komiği’ başlıklı bir format gerçekleştireceğiz. Oldukça sürprizli ve tekrarı asla yaşanmayacak bir performans olacak bu. Bunun yanı sıra YouTuber’ları sahnede hayranları ile buluşturacağız. Ayrıca bu yıl “Madem işimiz insanları güldürmek,” dedik ve programa bir de kahkaha terapisi koyduk. Hintli tıp
doktoru Dr.Madan Kataria tarafından BKM Mutfak Çarşı’da gerçekleştirilecek bir kahkaha yogası var programımızda.
Sizin komediyle, mizahla aranız nasıl?
Mizah, bizim için bir yaşam biçimi diyebilirim. Hem şahsen hem ekip olarak şaka kaldıran kimseleriz.
İstanbul Komedi Festivali’nde performans sergileyecek komedyenleri nasıl belirlediniz? Seçimleri yaparken kriterleriniz nelerdi?
Festivalde sahneye çıkmak isteyen herkese kapımız açık. Ancak tabii ki BKM Mutfak ekibimiz ilk defa sahneye çıkacak olanlarla ön görüşmeler yapıyor ve programa alma kararını veriyor. Halihazırda oyunu olan ve festivalde sahne almasını arzu ettiğimiz tüm sanatçılara biz de teklif götürüyoruz ve uygun oldukları vakitleri yakalamaya çalışıyoruz.
Dünyanın en ünlü komedyenlerinden Jim Gaffigan da Komedi Festivali’nde sahne alacak. Gaffigan’ı programa dahil etmeye nasıl karar verdiniz ve kendisini İstanbul’a gelmeye nasıl ikna ettiniz?
BKM olarak bu festivali içinde yaşadığımız, ürettiğimiz ülkemizin göz bebeği şehrimiz İstanbul’a vakfetme amacıyla yola çıktık. Bu amaçla da ilk yıldan itibaren uluslararası boyutta, dünyaca ünlü isimleri programları dahilinde ağırladık ve ağırlamaya devam edeceğiz. Çünkü başta da söylediğim gibi amacımız İKF’ni dünya komedi festivalleri destinasyonuna dahil etmek.Dünyanın gişe rekorları kıran komedyenlerinden biri olan Jim Gaffigan, Noble Ape Dünya Turnesi’nde şu anda. Bu kapsamda Çin, Japonya, İngiltere, Kanada, Paris, Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda’da sahne alıyor. Biz de ajansı ile temasa geçip İstanbul’u dünya turnesi kapsamına almasını istedik. Tarihlerimiz ve referanslarımız uygun olduğu için 18 Kasım’da festivalin kapanış gösterisi için geliyor!
İmkanınız olsa yurt dışından başka hangi komedyenleri bu festival kapsamında İstanbul’a getirmek isterdiniz?
Ricky Gervais ve Amy Schumer radarımızda.
Festivalde sahne alacak isimler arasında sizin favorileriniz kimler?
Ayşen Gruda yı daha önce hiç sahnede izlemediğim için heyecanlıyım. Ata Demirer’i ise defalarca izlememe rağmen asla kaçırmam. ‘İş’in Komiği’ ise hepimizin heyecanla beklediği etkinlikler arasında.
Türkiyelilerin mizaha ilgisi hep olmuştur. Peki, stand-up söz konusu olduğunda sizce
seyircinin ilgisi sadece ünlü isimlere mi yöneliyor? Yeni yetenekler keşfetmeye ne kadar
meyilliyiz?
‘Komedi Kulübü’ kültürü bizde son yıllara kadar yaygın değildi ancak BKM Mutfak’lardan takip ettiğimiz üzere yeni isimlere de büyük ilgi var. Ama Yılmaz Erdoğan, Ata Demirer, Cem Yılmaz gibi isimler tabii ki her zaman vazgeçilmez. Kriz dönemlerinde, olumsuzluklarla karşılaşıldığında sahne sanatları genellikle geri plana itiliyor ya da etkinlikler iptal ediliyor. Oysa gülmek ya da sanatın farklı dallarına ilgi göstermek de hepimiz için bir ihtiyaç.
Sizce mizahın seyirciyi güldürmek dışında nasıl bir misyonu var?
Maalesef spor ve sanat konusunda bir çifte standart var. Ben sanat devam etmeli diyenlerdenim. Sahneye çıkarsınız ve öyle bir cümle kurarsınız ki sesinizi tüm dünya duyar. Yas tutmak demek, yalnızca ağlamak demek değildir. Bir duruş bazen çok şeyi değiştirir. Aslında kazaları tenzih ederek söylüyorum, amaç da sosyal hayatı sekteye uğratmak değil mi?
BKM’nin gelecek planlarından biraz bahsedebilir misiniz? Ne gibi projeler var ufukta?
İKF için amacımız uluslararası bölümü büyütmek. Festivalin etkisinin bir ay hatta yıl boyunca devam etmesi için artçı diyebileceğimiz etkinlikler yapmak istiyoruz. Sinema, TV ve diğer platformlar için üretimlerimiz hiç durmadan devam ediyor zaten. Organizasyon tarafında ise dört yıl aradan sonra Shakira ile başladığımız stadyum konserlerini sürdürmeyi arzu ediyoruz.
2-18 Kasım, biletler: www.biletix.com