Red Bull Music Festival İstanbul

Yazan:
Ediz Pekinli
Reklâm

Türkiye’nin çok sesliliğini en iyi şekilde yansıtan, farklı kültürlere yer veren, yerel ile evrenseli buluşturan kültür mecralarından birinin Red Bull şemsiyesi altında hayat bulduğu uzun zamandır aşikar. Red Bull Music Festival ise bu uzun soluklu ve yenilikçi yaklaşımın kaçınılmaz bir meyvesi. New York, Los Angeles ve São Paulo gibi adreslerden sonra 26-30 Eylül tarihlerinde İstanbul’u kuşatıyor. Beş güne ve yedi farklı mekana yayılan festivalde onlarca müzisyen sahne alıyor, film gösterimleri ve sergiler gerçekleşiyor. Ufak bir rehbere ihtiyaç duyarsınız diye festival programını satır satır inceledik. Ajandanızı ayarlamaya şimdiden başlayın.

Keşfet: Round Robin

Red Bull’un çok sesliliğine yakışan bu konseptin dümeninde Murat Ertel var. Önce Zen, sonra Baba Zula ile müzik sahnemize hem deneysellik hem de yerli olana dair bir keşif refleksi kazandıran Ertel’in küratörlüğünde, kolay kolay karşımıza çıkmayacak bir doğaçlama konseptine davetliyiz.

Round Robin ilk bakışta birbirlerinden farklı görünseler de aralarında kuvvetli ve görünmez bir bağ bulunan müzisyenleri tek tek sahneye taşıyor. Bu geceye ses verecek tüm isimler konfor alanlarının dışına çıkıp kalıpları yıkarak, geçmiş ve gelecekle farklı bir bağ kurarak müzik üretti, üretmeye devam ediyor.

Konser dahilinde önce bir müzisyen sahneye çıkıyor ve beş dakikalık bir performans sergiliyor, sonra sahneye bir kişi daha çıkıyor ve performans, doğaçlama bir düete dönüşüyor. İlk sahne alan iniyor, kalan müzisyen beş dakika tek başına çaldıktan sonra yeni bir konuk ona katılıyor. Böylelikle ilk performanstan sonuncuya her bir sanatçı sahnede iz bırakıyor, tüm performans kolektif bir yaratıcı deneyime dönüşüyor.

Sahne alacak isimlere gelirsek… Kült krautrock grubu Faust’tan Hans Joachim Irmler, Moğollar’ın yaşayan efsanesi Cahit Berkay, ritim peygamberimiz Okay Temiz ve Asian Dub Foundation’ın kurucularından Dr. Das gecenin ağır topları arasında. Ah! Kosmos, Gökçe Gürçay (Gevende), Eralp Güven (Islandman), Lydia Kavina, Şirin Pancaroğlu, Aybike Çelik Özbey (Reptilians From Andromeda), Chiltyz ve Hakan Vreskala da gecede sahne alacak diğer isimler.

26 Eylül, Avusturya Konsolosluğu, 19.30, bilet fiyatları için: www.mobilet.com

Gör, dinle, hatırla: Art of B-Movies

Nereden çıktılar, nasıl bir ihtiyacı karşıladılar, geriye dönüp baktığımızda tarihimiz ve sosyolojimizle ilgili neler söyleyebilirler? B-filmlerle ilgili bu soruları yanıtlamak için upuzun araştırmalar yapılabilir, tezler, kitaplar yazılabilir. Ya da bu işi film eleştirmenlerine ve kültür tarihçilerine bırakıp filmlerin tadını çıkarabilirsiniz. Filmi izlerken içten içe yanıtları sezmeye başlayacaksınız zaten. Red Bull Music Festival da yakın tarihimizin bu tuhaf ve yaratıcı dönemine mercek tutup, B-filmlerle ilgili bir dizi etkinliği ayağımıza getiriyor.

Festival boyunca Kadıköy Sineması’nda ‘Süpermen Dönüyor’, ‘Yılmayan Şeytan’, ‘Tarkan Vikinglere Karşı’ ve ‘Şeytan’ filmlerinin gösterimlerine katılabilirsiniz. Ayrıca bu beş filmin afişlerinin günümüz illüstratörleri tarafından yeniden yorumlanmış hallerini butik bir sergi dahilinde görebilirsiniz. ‘Art of B-Movies: The Remake Exhibition’ adlı Kadıköy Sineması’ndaki bu sergide çalışmaları yer alan isimlerden bazıları Berat Pekmezci, Berkay Dağlar ve Burak Dak. Ayrıca unutmayın, ‘Yılmayan Şeytan’ Kadıköy Sineması’nda beyaz perdeye yansıdığında Gaye Su Akyol ve Bubituzak film için canlı bir soundtrack icra edecek. Yani 27 Eylül’de bu kült filmi yepyeni müzikler eşliğinde izleyeceğiz.

Filmlerle ilgili düşüncelerinizi biraz daha derinleştirmek isterseniz 27 Eylül’de yine Kadıköy Sineması’ndaki panele de katılabilirsiniz. Konuşmacılar arasında festival dahilinde kendi arşivinden 20 orijinal afişi Kadıköy Sineması’nda görücüye çıkaracak Güven Erkin Erkan; yakın dönem korku sinemamızın parlayan yönetmenlerinden Can Evrenol, ‘Süpermen Dönüyor’un yönetmeni Kunt Tulgar ve film eleştirmeni Melikşah Altuntaş var. Gösterimler, sergiler ve söyleşi için kayıt yaptırmanız gerektiğini unutmayın. Sonrasında sinema tarihimizin en punk damarını keşfedebilirsiniz.

Film gösterimleri ücretsiz, tarihler ve etkinliklere kayıt için: www.redbullmusic.com/istanbul

Yılmayan Şeytan Reloaded konseri (Gaye Su Akyol ve Bubituzak): 27 Eylül, Kadıköy Sineması, 21.00, bilet fiyatları için: www.mobilet.com

Dans et: 20 Years of RBMA- A Celebration

Red Bull Music Academy’nin (RBMA) ne kadar isabetli bir proje olduğu el verdiği müzisyenlerin işlerine biraz kulak kabartınca anlaşılıyor. RBMA dile kolay 20 yılı geride bıraktı. Dünyanın dört bir yanında sayısız ders, seminer, atölye gerçekleştirdiler, yüzlerce yeteneği su yüzüne çıkardılar. Şimdi sıra bu başarıyı, görkemli bir kutlamayla taçlandırmaya geldi.

29 Eylül’ün yarısını kaplayan müzikle dolu 12 saatlik dev bir kutlamadan bahsediyoruz. Beykoz Kundura Fabrikası’nın etkileyici tarihi atmosferine iki farklı sahne kuruluyor. RBMA’in özgür ve yenilikçi yaklaşımını yansıtan isimler Experimental sahnesinde yer buluyor. İpek Görgün ve Fennesz’in ortak performansı Dopplereffekt, Pan Daijing Presents First Piece ve The Bug feat. Miss Red bu deneysel sahneyi müzikle dolduruyor.

Dansa doymak için yolunu tutmanız gereken Rave sahnesindeyse sabahın ilk saatlerine kadar sürecek bir parti var. Maraton, Seretan ve Robogeisha’nın karşılıklı DJ atışması yapacağı B2B performansla başlıyor. Ardından Sassy J ve Volkov ortak bir performans için sahneye çıkıyor. John Talabot ve Axel Boman güçlerini birleştirip Talaboman’a hayat veriyorlar. Son olarak Barış K ve Vladimir Ivkovic güneşi doğurmak için bayrağı devralıyor.

29 Eylül, Beykoz Kundura Fabrikası, 20.00, bilet fiyatları için: www.mobilet.com

Zebra Katz

Yelken aç: East vs West

Son birkaç yıldır hip-hop aldı yürüdü, ana akımı yıktı geçti. Herhalde artık bunu inkar edecek kimse de kalmadı zaten. Hem dünyada hem de yerli müzik sahnesinde en çok dinlenenler listelerinin büyük bir kısmı hip-hop parçalarından oluşuyor. İzmir, Ankara, İstanbul… Hip-hop sahnelerinin her birinin ayrı bir tınısı, ayrı bir ruhu var. Tıpkı 90’larda ABD hip-hop’ının Doğu ve Batı olarak ayrılması gibi yerli sahne de bu tarz bir zenginliğe sahip. Neyse ki Doğu ve Batı yakasının şiddete dayalı rekabeti de geçmişte kaldı. Bugün artık bu tür ayrımlar yalnızca sanatsal bir zenginlik olarak karşımıza çıkıyor. Festivalin renkli konseptlerinden biri de bu karşıtlığın nasıl meyveler doğurabileceği sorusundan yola çıkıyor. Gündüzü ayrı gecesi ayrı zengin bir bölümden bahsediyoruz.

28 Eylül’de önce Boğaz’ın üstünde, eski bir şehir hatları vapurunda sürprizli bir konsept bizleri bekliyor. Birer MC ve beatmaker karşı karşıya gelip hünerlerini sergiliyor, yepyeni sentezlere yelken açıyorlar. Gün akşama döndüğünde ise Zorlu PSM’nin yolunu tutuyoruz.Önce Kamufle ve dostları sahne alıyor, ardından İngiltere’nin özgün hip-hop sahnesinin yükselen isimlerinden Little Simz ve Gorillaz’ı bile yeteneğiyle etkileyen Zebra Katz mikrofonu devralıyor. Gecenin kapanışını ise Ezhel gerçekleştiriyor.

28 Eylül, vapur etkinliği ücretsiz, detaylar için: www.redbullmusic.com/istanbul. Konser: Zorlu PSM Turkcell Sahnesi, 20.00, bilet fiyatları için: www.mobilet.com

Son haberler

    Reklâm