Sanat Mecidiyeköy’de

Yazan:
Esra Özen
Reklâm

İstanbul sanat dünyasının önde gelen isimlerinden Murat Pilevneli’nin Dolapdere’deki galerisinin açılışına yakın zamanda şahit olmuştuk. Dirimart’ın da buraya bir şube açması ve yakında Arter’in yeni binasına taşınacak olmasıyla dikkatimiz semtteki sanat hareketliliğine yönelmişti. Pilevneli gözleri bu sefer yine sanat söz konusu olunca akla ilk gelen yerlerden olmayan Mecidiyeköy’e çekti. Dolapdere’deki galerilerinin açılışının üzerinden bir yıl geçmeden Mecidiyeköy Pilevneli ziyarete açıldı.

4000 metrekarelik kapalı, 5500 metrekarelik açık alanıyla bu yeni galeri aslında büyüklüğüyle bir müzeyi andırıyor. Yer aldığı binanın tarihçesi ilgi çekici. Atatürk’ün emriyle ünlü Fransız mimar Robert Mallet-Stevens tarafından inşa edilen bina önce Tekel Likör ve Kanyak Fabrikası ismini almış. Cumhuriyet’in ilk yapıları arasında yer alan bina yıkılmasının ardından aslına uygun bir şekilde tekrar inşa edilip günümüzdeki haline gelmiş. İsviçreli Viatrans şirketine ait bina bir süreliğine Pilevneli Galeri’ye tahsis edilmiş durumda ve İstanbul’da heyecan verici bir sanat durağına dönüşmesi kaçınılmaz. Murat Pilevneli de mekanın tasarım, moda ve performans gibi disiplinleri de bünyesine alarak geniş açılımlı bir sanat merkezi olmasını hedefliyor.

Gerek büyüklüğü, gerek mimarisiyle uluslararası ziyaretçilerin de radarına gireceğini tahmin ettiğimiz Pilevneli Mecidiyeköy’ün 11 Aralık’ta açılan ilk sergisi 27 Ocak’a dek sürecek. ‘Fabrika’da 10 Sanatçı / 10 Bireysel Pratik’ isimli sergide Refik Anadol, Şener Özmen ve Tony Matelli dahil pek çok sanatçının eserleri yer alıyor. Sergi alanında sanatçıların her birine önemli bir yer ayrılmış. Sanata dair sohbetlerde Pilevneli Mecidiyeköy epey konuşulacak, gündemden uzak kalmak istemiyorsanız ziyaretinizi ertelemeyin.

Büyükdere Caddesi 76, Şişli. www.pilevneli.com

Son haberler

    Reklâm