Tails of İstanbul’un ilham veren öyküsü

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Sokak hayvanlarını sahiplendiren oluşumu, kurucusu Therese Sundbrink anlattı.

Tails of İstanbul nedir ve hedefleri neler?

Tails of Istanbul, 2016 yılında kurulmuş bir topluluk ağı. Amacı, mümkün olduğunca çok sayıda sokak ve barınak hayvanına yardım etmek. Diğer bir amaç da belediyelerle çalışarak, barınaklarda hayvan refahının artmasına sağlamak. Ayrıca ister sokakta ister ormanda olsun, ihtiyaç sahibi tüm hayvanların veteriner bakımına kolaylıkla erişmesi gerekiyor. Bu aynı zamanda Türkiye’nin her yerinde güçlü bir kısırlaştırma programının uygulanmasını gerektiriyor. İnsanları yaralı veya hasta bir hayvan gördüklerinde yürüyüp gitmemeye teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bu gibi durumlarda bir hayvana yardım etmek herkesin sorumluluğu. Nasıl yardım edebileceklerine dair bilgi verilmesi gerek. Topluluğun ismi artık Tails of Turkey. Türkiye’nin dört bir yanından insanları topluluğun bir parçası haline getirmek istiyoruz.

Tails of İstanbul nasıl ve ne zaman kuruldu?

İstanbul’a taşındığımda her yerde sokak kedileri ve köpekleriyle karşılaştım. Her gün bir parkın önünden geçiyordum. Orada yaşayan evsiz bir kadın vardı. Hayvanları ekmekle besliyordu. Kedi ve köpekleri beslemesine yardım etmeye başladım. Bir gün kadın orada yokken çantasından sesler geldiğini fark ettim. Aynı kedi çantasına yaralı bir güvercin ve hasta bir kedi yavrusu koymuştu. Hemen yakındaki bir veterinere koştum. Kedi yedi gün tedavi gördü ama ne yazık ki öldü. Başka bir gün ise yolun kenarında araba çarpmış bir kedi gördüm, insanlar yanından geçip gidiyordu. Veterinere koştum ama açılmasını beklerken kedi hayatını kaybetti. Bir keresinde de çöpte yaşayan çok sayıda köpek ve köpek yavrusuyla karşılaştım. Sokakta çok savunmasız durumdalar ve bazen insanlar tarafından istismar ediliyorlar. Böylece paramın çoğunu veteriner bakımına ihtiyaç duyan hayvanlara yardım etmek için harcamaya başladım. Ardından başkalarının yardımı olmadan tüm bunları yapmanın imkansız olduğunu gördüm. Tedavisi tamamlanan hayvanları ne yapacaktım? Ev bulmalı ya da onları sokağa bırakmalıydım. İkincisi çok zordu, bu yüzden ev bulmak için daha da çok çabalamaya başladım. Türkiye’de sokak hayvanlarının durumu gerçekten korkunç. Baktığınızda her yerde yardıma muhtaç hayvanlar görüyorsunuz. Neden kimse bir şey yapmıyor diye düşünmeye başladım. Ama artık elini taşın altına koyan çok insan olduğunu biliyorum. Peki ya diğer insanlar ne yapıyor? Hayvanların içinde bulundukları durum onların suçu değil. Barınak çalışanlarının ya da belediyenin de değil. Bu durumun sorumlusu aslında herkes. Sanki dünyada hiç sorun yokmuş gibi yaşıyoruz. Lütfen kendinize İstanbul’daki sokak hayvanlarına yardım etmek için ne yaptığınızı sorun. Bir şey yapıyorsanız, neden herkese bundan bahsedip daha fazla insanın aynı şeyi yapmasını sağlamıyorsunuz? Neden hayvan barınaklarını ziyaret edip nasıl yardım edebileceğinizi sormuyorsunuz? Parka gidip hayvanları besleyebilirsiniz. Sokaktaki hayvanların size ihtiyacı var. 

Tails of İstanbul üzerinden hayvan sahiplendirme süreci nasıl işliyor?

Tailsofistanbul Instagram sayfasında ve Tails of Turkey ve Tails of İstanbul Facebook sayfalarında hayvanların fotoğraflarını yayınlıyoruz. Hayvanları sahiplenmek isteyen insanlar da bizimle iletişime geçiyor. Bunun herhangi bir maliyeti yok. Yalnızca sahiplenilen hayvanın öncelikle veterinere gitmesi gerekiyorsa bir masraf oluyor. Bir de eğer hayvanı sahiplenen kişi yurt dışındaysa, hayvanı seyahate hazırlama masrafı var. Kedileri ve köpekleri çoğunlukla Avrupa Birliği ülkelerine ve Kanada’ya ya da ABD’ye gönderiyoruz. Ülkelerine dönecek olan ancak hayvan pasaportu çıkarmak için yeterli zamanı olmayan yabancılar da bizimle iletişime geçiyor. Avrupa Birliği ülkeleri için hayvan pasaportu çıkarmanın süresi dört ay. Hayvanın bu süre boyunca kalabileceği bir ev bulunması için yabancılara yardım ediyoruz.

Bu projeyi tek başınıza mı yürütüyorsunuz? Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Bunu ömür boyu sürecek bir proje olarak görüyorum. Alınması gereken birçok karar oluyor. Türkiye’de bana güvenen çok sayıda insan var. Ayrıca hayvanları seven ve ev bulma, ulaşım, Türkçe çeviri gibi konularda bana yardım eden arkadaşlarım var. Ancak herkesin bu topluluğunun bir parçası olmasına ihtiyacımız var. Hep birlikte çok daha fazlasını yapabiliriz. Karşılaştığım zorluklardan biri, hayvanların taşınmasına yardımcı olacak birini bulmak. Hayvanları yeni bakıcılarına ulaştırmak için bazen çok para harcamam gerekiyor. Bu parayı daha iyi bir şey için kullanabilirim. Kısırlaştırma için ise bir kişinin gidip hayvanı alması, veterinere götürmesi ve ardından hayvanı aynı yere geri götürmesi gerekiyor. Amacımız bu konuda belediyelerle çalışmak, ancak hayvanları barındıramıyorlar. Yani, ameliyattan sonra iyileşmesi gereken bir hayvanın gidecek yeri olmuyor. Bu durumda, hayvanın bir ila dört gün kalabileceği geçici bir eve ihtiyacımız oluyor. Bir diğer zorluk da Türkiye’nin farklı yerlerindeki insanlara yardım etmek. Türkiye’nin bazı bölgelerinde veteriner kliniği yok. Nasıl yardım edebileceğinizi bilmemek çok üzücü. Hayvanlar çoğalıyor, yavru köpekler ölüyor ancak yakınlarda yardım edecek bir belediye ya da veteriner yok. Ne zaman yardım edip ne zaman etmeyeceğinize karar vermek de zor. Her durumda yardım etmek için elimden gelenin en iyisini yapmaya karar verdim.

Motivasyonunuzu nasıl koruyorsunuz?

Geçmiş deneyimlerim sayesinde. Durumu iyileştirmeye kararlıyım, bu mümkün. 

Tails of İstanbul dışında neler yapıyorsunuz? Yolunuz İstanbul’a nasıl düştü?

Artık Stockholm’de yaşıyorum ve bir yatırım bankasında çalışıyorum. İsveç Af Örgütü’nde gönüllüyüm. 10 yıl yurt dışında yaşadım, 3 yılı İstanbul’daydı. İstanbul’a bir kez geldim ve şehre gerçekten aşık oldum. Bence dünyanın en büyüleyici şehri. Hâlâ yılda iki kez geliyorum. Ayrıca her gün oradaki insanlarla, veterinerlerle, barınaklarla temas halindeyim. Kalbim hâlâ İstanbul’da.

Pandemi sokak hayvanlarını nasıl etkiledi?

Türkiye’de insanların mali durumları pandemiden etkilendi. Dolayısıyla hayvanlar için harcayabilecekleri daha az paraları var. Virüs bir yere gitmeyi de zorlaştırdı, bu nedenle insanlar artık barınakları çok fazla ziyaret etmiyor. Ayrıca sokaklarda daha az insan var, bu nedenle hayvanlara mama verenlerin sayısı azaldı. Eskiden hayvanları besleyen restoranlar ve dükkanlar kapandığı için hayvanlar yalnız kaldı. Bir de insanlar sokaklara daha fazla evcil hayvan bırakıyor çünkü artık onları evde tutmaya güçleri yetmiyor. Kendi başlarına nasıl hayatta kalacaklarını bilmeyen bu hayvanların sokakta nasıl bir mücadele verdiğini düşünün. Bir hayvanı sokağa bırakmak zalimce. Hayvanların yurt dışındaki yeni evlerine seyahat etmeleri için de daha az uçuş var. Pandemi sokak hayvanlarını ve barınakları epey olumsuz etkiledi. Artık çok daha fazla çabalamamız gerek.

Hayvan sahiplenemeyenler Tails of İstanbul’a nasıl yardım edebilir?

Şu anda hayvan sahiplenemiyorsanız, bunu yapabilecek birini bulmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca geçici bir süre için hayvanların bakımını üstlenebilirsiniz. tailsofistanbul@gmail.com adresinden gönüllü olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir hayvan barınağını ziyaret edip gönüllü olabilirsiniz. Sosyal medyadaki gruplarımıza katılabilir ve bizi Instagram ve Facebook’ta paylaşarak sesimizi duyurmamıza yardımcı olabilirsiniz. En önemlisi topluluğumuzu büyütmemize yardım edebilirsiniz. Böylece daha çok hayvanın hayatını kurtarabiliriz.

Hayvan sahiplenmek için instagram.com/tailsofistanbul, facebook.com/tailsofistanbul adreslerine göz atın. Gönüllü olmak için tailsofistanbul@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Son haberler

    Reklâm