90’ların ‘Laneth’ geceleri yeniden

Müzik yazarı Çağlan Tekil, 90’lı yılların başında çıkardığı Laneth fanzinine saygı niteliği taşıyan Laneth Bir Gece etkinliklerini düzenliyor. Serinin dördüncü ayağının konukları Athena, Radical Noise ve Haossaa. Eda Solmaz

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Laneth Bir Gecenin dördüncüsü gerçekleşiyor. Bu geceler nasıl ortaya çıktı?

2017 yılında ortaya çıktı. O sıralar Salon İKSV’nin yöneticilerinden biri olan Egemen Eti’nin fikriydi. “Bir konserle o günleri anmaya ne dersin?” dedi. Çok sevdim fikri ve hiç düşünmeden kabul ettim. Laneth Bir Gece ismini de halen Salon İKSV’nin yöneticisi olan Deniz Kuzuoğlu buldu. 

Bu geceleri düzenlerken nelere dikkat ediyorsunuz? Nasıl bir müzik programı oluşturmaya çalışıyorsunuz? 

Öncelikle grupların Laneth döneminde (1991-1994) aktif olan gruplar olmasına dikkat ediyorum. O dönemin gruplarını, o dönem bir grubu olmayıp sadece okuyucu olan, sonrasında müzik yapmaya başlamış müzisyenlere ait gruplarla destekliyorum. Tek tarza bağlı olmayan bir program yapmaya çalışıyorum. Sadece heavy metal gruplarına değil, hardcore ve punk gruplarına da yer veriyorum.

Her gecenin gerek biletleri gerekse tişörtleri koleksiyon değerinde parçalar… Bunu özellikle mi tercih ediyorsunuz?

Evet çünkü ben de bir koleksiyonerim. 80’li ve 90’lı yıllarda hepimiz öyleydik. CD ya da plak aldığımda jelatin üzerinde çıkmayan bir sticker varsa o bölümü keser ve saklarım. Her basılı materyalin kendimiz için ne kadar değerli olduğunun farkındayız. Orijinal bilet basıyoruz. Biletix bileti alanlara da konser sonrası orijinal bileti hediye ediyoruz. 20 yıl sonra o bilete bakıp gururla “Vay be, ben de oradaydım,” demeliler. 

Athenadan Captain Hook’ta çaldıkları dönemi anımsatan bir performans bekliyoruz. Onları ikna etmek zor muydu?

Athena fikri Kasım 2018’de Moda Sineması’nda düzenlediğim Pentagram, Metalium, Metafor konserinde ortaya çıktı. Gökhan ve Hakan da konsere geldiler. Onlarla tanıştığımda 13 yaşındaydılar. O gün orada o yıllara ait tutkulu hallerini gördüm. En öne gittiler, stagedive yaptılar. Ben onları özel bir yere almak istediğimde kalabalık içinde herkesle beraber kafa sallamayı tercih ettiler. O zamanları özlediklerini fark ettim. Seyirci ile aralarında mesafe olmayan, küçük sahneleri. Teklif ettiğimde hiç düşünmeden kabul ettiler. Ama sonra kadro sorunu yaşadılar ve özel bir repertuvar hazırlamak için yeterli zamanları olmadığından geçen yıl Laneth Bir Gece-3’e yetişemediler, bu yıl buradalar. Madem gecenin içeriği old school, o zaman biletleri de o mantıkla satalım dedik ve hiçbir online bilet sitesinde satışa çıkmadan, tıpkı 90’lı yıllarda olduğu gibi sadece müzik dükkanlarında satışa sunduk biletleri. Sadece üç dükkana bıraktık ve konsere 1 ay kala biletler tükendi.  

Captain Hookta Athenayı ilk izlediğiniz anı hatırlıyor musunuz, nasıl bir enerjileri vardı?

Athena’yı 1991 tarihli ilk demolarından beri takipteyim. Klasik Alman thrash metali yapıyorlardı. Ama üç-dört sene sonra ska punk yapmaya başladıklarında Türkiye’de daha önce yapılmamış bir şeyi yaparak büyük risk aldılar. Dinleyici bulmakta zorlanıyorlardı ilk başlarda. Barlarda çalmaya başladılar. Kemancı ve Caravan maceralarından sonra Captain Hook’a adım attıklarında her hafta artan bir seyirci kitlesiyle büyüdükçe büyüdüler. “İlk ska bestemizi çalıyoruz,” diyerek çaldıkları ‘Skalonga’ her hafta en çok istek alan parçaları olmuştu. Sahnede tam bir punk enerjisine sahiplerdi. 

Geçmiş ile bugünü kıyaslayınca şimdinin izleyicisi daha mı tutkulu yoksa tam tersi mi?

Geçmişte seyirci daha tutkuluydu. Sebebi bir şeylere ulaşmanın zorluğu büyük ihtimalle. Ulaştığımız her şeyin kıymetini bilirdik. Müzik dinlemek ve konser izlemekten başka kaygımız yoktu. Sürekli keşif halindeydik. Sevdiğimiz grup sahneye çıkana kadar adını hiç duymadığımız birçok grubu da izlerdik fikir sahibi olmak için. Şimdiyse grup sahnedeyken yüksek sesle kendi arasında konuşan, hakkında hiçbir şey bilmediği grupları merak bile etmeyip dışarıda bira içen, sevdiği grup sahnedeyken bile içkisi bitmedi diye sonradan salona giren bir kitle kaldı elimizde. Neyse ki hâlâ eski seyirci ruhunu taşıyan insanlar var aramızda, biz de onun verdiği şevkle konserler yapmaya devam edebiliyoruz.

Laneth gecelere dair bir de sergi beklentisi var. Bununla ilgili planlarınız var mı? 

1 Şubat akşamı Laneth Bir Gece-4 öncesi Zorlu PSM’de Laneth’e yazılmış orijinal mektuplardan oluşan bir sergi fikrimiz var. Onun üzerinde çalışıyoruz. 

Bir sonraki Laneth Bir Gece’de nasıl bir programla karşılaşacağız? 

İki senedir bir hayalim var. Rock bar sahnelerinde yetişmiş üç güçlü kadın sesi bir repertuvar etrafından birleştirmek. Olursa bir hayalimi daha gerçekleştirmiş olurum. 

En unutulmaz Laneth Bir Gece anınızı anlatabilir misiniz?

Hiç kuşkusuz Tünay Akdeniz’in Laneth Bir Gece’de sahne almış olması. Türkiye’de ilk kez punk rock terimi onun plaklarında kullanıldı 70’li yıllarda. O 45’liklerin üzerinden 40 yıl geçmişti ve hayatında hiç konsere çıkmamıştı. İlk kez Laneth Bir Gece-2’de sahneye çıktı ve ortalığı yıktı geçti. Ayrıca Rashit, The Climb, Pagan ve Cultus grupları yıllar önce dağılmışlardı, Laneth Bir Gece için tekrar toplandılar. Bu da çok önemli benim için.

Athena, Radical Noise ve Haossaa, 1 Şubat, Zorlu PSM Studio, 21.00, 80 TL

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm