JoJo ile tanışın

Jojo, eğlenceyi dijital dünyaya taşıyan çiçeği burnunda bir platform. Platformun detaylarını JoJo ve Jolly Joker Genel Müdürü Can Aydoğdu’ya sorduk.

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

JoJo nedir?
JoJo etkinlik mekanına canlı olarak bulunduğunuz yerden bağlanabildiğiniz, yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses kalitesinde etkinlik yayınını izleyebildiğiniz ve sevdiklerinizle, eğlenmek istediğiniz dostlarınızla birlikte online ortamda konser seyredip yazılı sohbet edebildiğiniz, yeni nesil kültür, sanat ve eğlence platformu.

JoJo’yu hayata geçirme fikri nasıl ortaya çıktı?
Uzun süredir dijital bir ürün çıkarma planımız vardı. Pandemi dönemini fırsata çevirerek bu süreçte araştırmalarımızı yaptık. JoJo’nun tüm teknik altyapısı, teknolojisi, tasarımı ve marka kimliği üzerine çalıştıktan sonra Aralık 2020’de lansmanını yaptık.

JoJo üzerinden konser veya başka bir etkinlik izlemenin, YouTube’dan veya diğer platformlardan izlemeye göre ne gibi avantajları ya da farkları var?
Kültür, sanat, eğlence sektöründe birçok etkinlik YouTube ve farklı platformlardan canlı ya da banttan, ücretli ya da ücretsiz yayınlanıyor. Bu süreçte özellikle etkinlik sektörü dijital dönüşüme çok hızlı adapte olan sektörlerden biri oldu. Gün geçtikçe hem insanların alışkanlıkları bu yönde değişiyor, hem de üreten ekiplerin kendilerini geliştirip fiziksel ve online olarak içeriklerini nerede, hangi imkanlarla sergileyecekleri konusunda gelişmeler yaşanıyor. JoJo’nun en mühim farklarından biri etkinlikseverlerin içerikleri üst düzey kalitede izlemesine olanak tanıyan, anlık bir yayın olması. Prodüksiyon ve yazılım da bizi öne çıkaran noktalardan ikisi. JoJo’nun interaktif ortam sağlayan teknolojisi de onu birçok sistemden ve günlük hayatta takip ettiğimiz diğer platformlardan ayırıyor. JoJo katılımcıya iki seçenek sunuyor, tekil izleme ve odalı izleme. Tekil izlemede, içeriği satın alan katılımcı bilgisayarından, telefonunda, tabletinden ya da TV’ye yansıtarak etkinliği izleyebiliyor. Odalı izlemede ise bir kişi bilet satın alıp beş arkadaşını odaya davet edebiliyor. Görüntülü ve yazılı sohbet ederken etkinliği aynı anda bilgisayarınızdan, telefonunuzdan, tabletinizden ya da TV’ye yansıtarak izleyebiliyorsunuz. Böylece Türkiye ya da yurt dışındaki arkadaşlarınızdan uzak olsanız da onlarla aynı odada bir etkinliğe katılma fırsatınız oluyor.

JoJo’da bugüne kadar ne gibi etkinlikler yayınladınız? Hangi müzik türlerine ya da ne tür etkinliklere odaklanacaksınız?

JoJo etkinlik dünyasına Jolly Joker konserleriyle katıldı. Etkinlik lansmanımızı Oğuzhan Uğur ile gerçekleştirdik. Cem Adrian, Yaşar, Ziynet Sali, Buray, Berkay, Ceylan Ertem, Fatih Ürek, Bilal Sonses, Hedonutopia, Emir Can İğrek, 80’ler 90’lar Canlı Parti (Metin Özülkü, Reyhan Karaca, Sibel Alaş, Ömür Gedik, Ümit Sayın), Ozbi, Yaşlı Amca gibi isimleri müzikseverlerle buluşturduk. Her müzik türünden özlenen ve takip edilen sanatçıları izleyiciyle buluşturmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde müzik dışında stand-up, söyleşi, tiyatro gibi farklı disiplinlerden kültür ve sanat etkinliklerini de JoJo’da göreceğiz. 

Pandemiyle birlikte müzik ve eğlence sektörü oldukça zor bir dönemden geçiyor. Sizce sektörün geleceği dijital platformlar mı olacak? Neler bekliyor bizi yakın ve uzun vadede?

Müzik ve etkinlik sektörüne bu zor zamanlarda biraz da olsa merhem olabilmeye çalıştık. İyi ses kalitesinde konser izlemeyi özleyenlere fırsat sunduk bu dönemde. Dijitalleşme sürecinde, şu sıra çok sık duyduğumuz hybrid modellerin etkinlik sektöründe bir alternatif olarak karşımıza çıkacağını biliyorduk. Pandemi bizim için bir fırsat oldu ama müzik ve kültür sanat sektöründe dijital süreçlerin önümüzdeki günlerde hatta yıllarda AR gibi uygulamalarla daha da gelişeceğini ve hayatın bir parçası olacağını düşünüyoruz. Bu sadece hızlandırılmış bir başlangıç oldu.

Dünyada müzik sektörü pandemiyle nasıl baş ediyor?

Tüm dünya pandeminin etkisiyle yeniden şekilleniyor. Her sancıda olduğu gibi müzik ve sanat emekçileri bu dönemde de ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Dünyanın birçok yerinde kırılgan yapıyı korumak üzere destek paketlerinin açıklandığını gördük. Hükümetlerin yaratıcı endüstriler için farklı destekleyici mekanizmalar yarattığına şahit olduk. Bunlar arasında fonlar, krediler, üretim odaklı destekler, hibe programları yer alıyor.

Sizce 2021 yazında açık hava konser ve festivalleri gerçekleşebilecek mi? Mekanlar ne zaman açılabilir? Öngörüleriniz nasıl?

Etkinlik mekanlarının kısıtlı kapasite ile Mayıs ayında açılacağını ancak tam kapasite ile çalışmanın ancak Eylül ayından itibaren olacağını öngörmekteyiz. Açık hava konserlerinin Haziran ayından itibaren yapılabileceğini ancak sosyal mesafe kontrolünün zor olacağı festivallerin 2021 yılında gerçekleşmesinin zor olduğunu düşünüyoruz.

jojo.live

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm