Karadenizlilere, özellikle de Ordululara hiç yabancı bir isim değil Vonalı Celal. Ordu’nun eski adı Vona olan Perşembe ilçesinde 1976’dan beri Hoynat Kalesi’nin karşısında yöre mutfağının yemeklerini ve kendi yaptığı muhteşem turşuları sunan bir lokanta Vonalı Celal. Buraya ismini veren Celal Öztürk 1946’da Perşembe’nin Ramazan köyünde doğmuş. Mesleğe kahveci çırağı olarak başlamış, ardından yıllar boyunca lokantacılık deneyimi edinmiş. Yine Ordulu Kaan İşbakan ve kardeşleri, Celal Öztürk’le beraber Ahırkapı’daki restorandan sonra İstanbul’daki ikinci şubelerini Sapphire AVM’ye açtı.
Vonalı Celal sadece Ordu mutfağından örnekler değil, Karadeniz yemekleri de sunan bir restoran. Adını bile duymadığınız otları, yemekleri menüde görürseniz şaşırmayın. Burada ‘yöresel yemekler’ ifadesi lafta kalmıyor. Çorbalardan başlayalım. Karalahana, fındık ve balık çorbaları süslüyor menüyü. Karalahana çorbası, Ordu’nun yöresel Bileki ekmeğiyle servis ediliyor. Soğuk yemeklerin arasında en lezzetlileri şunlar: Fındık ağacı dibinde yetişen kaldirik otu yemeği, baharda Karadeniz dağlarından toplanan merulcan ve beyaz lahana dolması. Sıcakların arasında tercih yapmak çok zor. Mıhlama, çekirdeksiz taflan meyvesiyle yapılan karayemiş kavurma, Ordu dağlarında yetişen tirmit mantarıyla yapılan kavurma, Karadeniz’de yetişen sakarca otuyla yapılan Karadeniz omleti kaygana, karalahana dible, İspir fasulyesiyle yapılan Çayeli kuru fasulye, keşkek… Çoğu etsiz sıcaklar arasında kuru köfte, et içeren bir seçenek olarak göze çarpıyor. Menüdeki ‘Karadeniz’den’ kısmında ise başrolde elbette hamsi var. Tavası ve buğulamasının yanı sıra kuş üzümü ve çam fıstığıyla yapılan iç pilavlı hamsi, kılçığı alınmış Karadeniz hamsisi ve mısır unuyla yapılan hamsi guşi, içinde hamsi olan birkaç seçenek. “Hamsiden başka balık yok mu?” derseniz cevaplar mezgit tava veya levrek buğulama. Tereyağının da Trabzon’dan geldiğini not düşelim.
Aslında Vonalı Celal’in turşuları yemeklerinin bile önüne geçmiş durumda. Sapphire AVM’de, restoranla aynı katta turşular için küçük bir dükkân da açmışlar. Vonalı Celal’in aralarında erik, kiraz, karayemiş, yenidünya, kısır, üzüm, yumurta, mantar, merulcan, maydanoz kökü gibi örneklerin yer aldığı tam 101 çeşit turşusu bulunuyor. Turşuların hepsi üretildikleri Ordu’dan geliyor. Gitmişken birkaç kavanoz almayı ihmal etmeyin.
Tatlılar da elbet ülkenin o yeşil kuzeyinden. Ordu’nun ağızda eriyen meşhur helvası Kedi Bilal’ın Helvası var öncelikle. Kedi Bilal’in hikâyesi çok ilginç. Çok hareketli olduğu için Kedi lakabını alan Bilal, evinde yaptığı bu helvayı fındık bahçelerine götürür, helva karşılığında fındık alırmış. Baklava yufkasıyla yapılan Laz böreği dikkatimizi çeken bir diğer tatlı. Ama en çok, restoranın Rizeli ustasının balkabağından yaptığı kabak pastası, hafifliği ve lezzetiyle damağımızda yer etti. Yöresel yemekler, özellikle de Karadeniz yemekleri sunan restoranlar fazla bulunmadığı için Vonalı Celal baş tacı etmemiz gereken bir mekân. Yukarıda saydığımız yemeklere aşina olmayanların da artık Karadeniz’e kadar gitmesine gerek yok. Mutlaka uğrayın deriz.
Menüden
Karalahana çorbası 4,5 TL
Merulcan 6 TL
Mıhlama 10 TL