3. İstanbul Tasarım Bienali'nden 'Anatomy' adlı işin sergisi
Fotoğraf: Sahir Uğur Eren'Anatomy'
  • Sanat

3. İstanbul Tasarım Bienali

Her şeyin tasarıma dayandığı bir devirde yaşıyoruz.

Reklâm

Time Out diyor ki

Öyle ki artık ‘iyi tasarım’ olgusuna sığınmadan, tasarımın kendisinin yeni baştan tasarlanması gerektiği tartışmaya açılıyor. Evet, bu sene İKSV tarafından üçüncüsü düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali’nin ana fikri bu. Teması ise ‘Biz İnsan Mıyız?: Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl’. Tasarımın insanla ilişkisinin izini süren bienal, 22 Ekim itibariyle beş farklı mekânda kapılarını ziyaretçilerine ücretsiz açıyor. Bu seneki bienal mekânları: Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve DEPO, Bomonti’de yer alan Alt sanat mekânı ve girişin müze biletiyle yapılacağı İstanbul Arkeoloji Müzeleri.

Bienalin sergi başlıkları ‘Bedeni Tasarlamak’, ‘Gezegeni Tasarlamak’, ‘Yaşamı Tasarlamak’ ve ‘Zamanı Tasarlamak’ olmak üzere dört farklı proje ‘küme’sine ayrılıyor. Sergiler 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog, nörolog ve bilim insanının 70’in üzerindeki projesini İstanbullularla buluşturuyor. Bienalin bu seneki küratörleri ise Princeton Üniversitesi’nin Medya ve Modernite Programı’nın kurucu direktörü, mimarlık tarihçisi ve kuramcı Beatriz Colomina ile Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Onursal Dekanı, mimarlık tarihçisi, kuramcı ve eleştirmen Mark Wigley.

2 saniyeden geçtiğimiz 200.000 yıla kadar uzanan bir zaman dilimini ele alan bienalin sergileri Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve Depo’da pazartesi hariç her gün 10.00-19.00; Alt’ta pazartesi hariç her gün 13.00-21.00 ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde her gün 09.00-19.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Bienal süresince Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve Alt’ta rehberli turlar da düzenleniyor.

Ayrıca bienal kapsamında kentteki tasarım odaklı markaları kendi mahallelerinde öne çıkarmayı hedefleyen ‘Yaratıcı Mahalleler Programı’, program katılımcılarının buluştuğu ‘Mahalle Sohbetleri’, geçen yıllarda ilgi gören ve İstanbul’un farklı bölgelerindeki tasarım duraklarını kapsayan ‘Tasarım Rotaları’ etkinlikleri de gerçekleşiyor. Çocuklar ve gençler ise yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için tasarımın bugünkü rolünü sorgulayan, yeni yaklaşımlar üzerine düşündüren atölyelere katılabilir.

Ayrıntılar

Etkinlik websitesi:
www.bizinsanmiyiz.iksv.org
Adres:
Reklâm
İlginizi çekebilecek diğer içerikler