AKM
AKM

AKM’Yİ KEŞFETTİNİZ Mİ?

Geçtiğimiz aylarda kapılarını açan Atatürk Kültür Merkezi’ni mercek altına aldık. AKM'nin yeni yüzünü henüz keşfetmediyseniz, bu yazı size ilham versin

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Kırmızı küre
Yeni AKM’nin en dikkat çekici noktası, dışarıdan da görülen dev kırmızı küre. Kürenin içinde 2.040 seyirci kapasiteli opera salonu yer alıyor. Kürenin dış yüzeyi, 15.000 seramik parçasıyla kaplı. Dışarıdan bir küre gibi görünen salonun içi ise elipsoit şeklinde. Ana kat
ve iki balkondan oluşan opera salonunun sahnesinin 85 kişilik bir orkestrayı barındırabilecek, 125 metrekarelik bir orkestra çukuru var. Tavandaki aydınlatmalar, üfleme metoduyla üretilen cam parçalarıyla oluşturulmuş. Opera salonundaki performanslara uygun bir şekilde hareket eden bu parçalar, gerektiğinde tamamen tavana gömülebiliyor.

Sergi alanları
Taksim Meydanı’na bakan 410 metrekarelik galeri alanı, AKM’nin tek sergi salonu değil. AKM’yi ziyaret ettiğinizde, Müzik Platformu ve Çok Amaçlı Salon’daki sergileri de ziyaret edebilirsiniz. Müzik Platformu, Türkiye’nin müzik mirasına odaklanan ve iki kata yayılan, uzun soluklu sergileri ağırlıyor. 486 metrekarelik Çok Amaçlı Salon ise gerektiğinde bir defile alanına, gerektiğinde 170 kişilik bir sinema salonuna, gerektiğinde de üç farklı toplantı odasına dönüşebilen bir yer. Özellikle multimedya sergileri için uygun bir ortam.

Sinema ve tiyatro salonları
Eski AKM’yi hatırlayanlar merkezin hem ana salonunda hem de arkasındaki küçük salonda tiyatro oyunlarını ağırladığını bilir. Yeni AKM de bu geleneği sürdürüyor ve tiyatroya özel bir salon daha sunuyor. Kültür Sokağı adı verilen bölümün girişinde yer alan yeni tiyatro salonu 802 seyirci ağırlayabilecek kapasitede. Sinema salonu olarak, Beyoğlu’ndan tanıdığımız
eski bir dostla karşılaşıyoruz: Yeşilçam Sineması. Yönetmen Reis Çelik’in 1998’de kurduğu
‘Bağımsız Program Sineması’, artık AKM bünyesinde. Sinemada yerli vizyon filmlerine de yer veriliyor, çeşitli ücretsiz gösterimler de gerçekleşiyor.

Kültür Sokağı
AKM’nin bir girişi de Kültür Sokağı adı verilen bölümünde yer alıyor. Girişte sizi sırasıyla Kahve Dünyası, Divan restoranı ve D&R karşılıyor. Bu sokağın devamı farklı katlardaki alanlara çıkıyor. Bunlardan Çocuk Sanat Merkezi, birinci bodrum katında yer alan, 348 metrekarelik bir etkinlik alanı.

Eski AKM’de yer alan çocuk sinemasının fuayesinin ve salonunun tavanındaki renkli yuvarlak şekiller, bu etkinlik alanının tasarımına ilham vermiş ve Çocuk Sanat Merkezi’nin tavanında da renkli, yuvarlak aydınlatmalar kullanılmış.

İkinci bodrum katında ise AKM mimarisinin yanı sıra çeşitli sanat dallarından, sanatçılardan ve eserlerden ilham alan ürünlerin satıldığı Tasarım Dükkanı yer alıyor. Üçüncü bodrum katı AKM Kütüphanesi’ne ayrılmış. Müzik, sanat, mimarlık, tasarım gibi başlıklara odaklanan sanat kütüphanesi, eskiden Vakko Nakkaştepe Moda Merkezi’nde yer alan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi arşivinin de yeni yuvası. İki katlı kütüphanenin en alt katı, çalışma katı olarak kullanılabilir.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm