Banu Tuncağ
Banu Tuncağ

BANU TUNÇAĞ

“İlk yılından beri festivalin en büyük hedefi şehre yayılmak.”

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Öncelikle 212 Photography Istanbul’un doğuşundan bahsedebilir miyiz? Bu festivali düzenleme fikri nasıl ortaya çıktı?

212 Photography Istanbul’un ilk edisyonu Mayıs 2018’de Yapı Kredi bomontiada’da tek bir mekanda gerçekleşti. 212 dünyasında fotoğraf önemli bir yer kapsıyor. Festival de ilk sayısı 2016 yılında yayımlanan ve fotoğrafla güçlü bir ilişki kuran içeriğiyle okuyucularla buluşan 212 Magazine’den hemen sonra ortaya çıkmış bir çalışma. Dergiyle birlikte uluslararası fotoğrafçılarla güçlenen iletişimin festivale taşınması ilk adımın atılmasına yardımcı oldu. Sonrasında da her sene kapsamını büyüten bir festival gerçekleşmeye başladı.

212 Photography Istanbul beşinci yaşını kutluyor. Festivalin geneline baktığınızda ilk yıldan bu yana neler değişti?

İlk yılından beri festivalin en büyük hedefi şehre yayılmaktı. Üçüncü senemizde, İstanbul’un görkeminden ve özgün mekanlarından olabildiğince faydalanarak ve fotoğrafın görsel gücüyle kapsamını kuvvetlendirdiğimiz içerikler yaratmaya özen göstererek mekan sayısını artırdık. 212 Photography Istanbul’un beşinci senesine geldiğimizde ise 15’in üzerinde farklı lokasyonda gerçekleşecek sergiler, söyleşiler ve atölyelerin yanı sıra farklı disiplinlerin de dahil olduğu zengin bir program ortaya çıkardık. Bu sene hikayemizi daha da genişlettik ve programa fotoğrafın yanı sıra video sanatı, heykel, mekana özgü yerleştirmeler, dans, müzik, sinema ve gastronomi içeriklerini de dahil ettik. Aynı zamanda festivalle eş zamanlı olarak programda yer almak isteyen galerileri ilk kez 212 Photography Istanbul dünyasına kattık.

Festival Türkiye’de fotoğraf sanatının gelişimine nasıl katkıda bulunuyor?                  
212 Photography Istanbul, yaratıcı ifadeyi ortaya koyma ve sadece İstanbul’da değil, tüm dünyada kültür sanat arenasına katkıda bulunma hedefiyle beş senedir uluslararası kültür sanat sahnesinde yer alıyor. Ziyaretçilerine görsel anlamda uluslararası bir seçki sunarak, dünyanın en kozmopolit kentlerinden biri olan İstanbul’un çok kültürlü atmosferinde, multidisipliner DNA’sıyla, fotoğrafı ortak bir dil olarak yansıtarak takipçilerin fotoğrafla daha güçlü bir ilişki kurmalarını sağlıyor. Aynı zamanda programında şehrin kültürel tarihine ve mirasına odaklanan mekanlara yer vererek yabancı sanat izleyicisinin her yıl takibe aldığı bir atmosfer oluşturuyor ve İstanbul’un önemli bir kültür-turizm bölgesi olarak tanınmasına katkıda bulunuyor. Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması ile de yeni isimlerin ve yeteneklerin keşfedilmesine destek oluyor. Her yaştan amatör ve profesyonel fotoğrafçının katılımına açık olan yarışma fotoğraf etrafındaki diyaloğu çeşitlendirmeyi hedefliyor.                                              

Festivalin yarışma kısmının bu yılki jürisi hangi kriterlere göre belirlendi?

Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması’nın jürisinde genellikle uluslararası çapta isim yapmış, yarışmaya seçilen isimlere destek verebilecek ya da onları yönlendirebilecek kişiler yer alıyor.

Festival ziyaretçilerini bu yıl neler bekliyor? Sergiler dışında ne gibi etkinlikler var?

Beşinci yılımıza girerken bizi çok heyecanlandıran tematik sergilerden oluşan güçlü bir program oluşturduk. Bu sene ziyaretçiler Magnum Photos’un 75. yılına özel hazırlanan sergiyi, fotoğraf dünyasının öncü isimlerinin imzasını taşıyan hayvan fotoğraflarının yer aldığı kapsamlı bir seçkiyi, kapılarını festival için açan St. Benoit Kilisesi’ndeki doğa temalı sergiyi ve plak kapaklarından yola çıkarak hazırladığımız özel bir seçkiyi görebilecekler. Erik Kessels, Lorenzo Vitturi, Aimee Hoving, Faik Şenol ve daha pek çok ismin işleri de festivalde yer alıyor. Sergilerin yanı sıra sanatçı söyleşileri, yayıncılık üzerine buluşmalar, gezici atölyeler, dans performansları, sergi mekanlarında gerçekleşecek pop-up konserler, gastronomiye dokunan yemek fotoğrafı atölyeleri ve festivale özel film gösterimleri de var.

212 Photography Istanbul’un geleceğine dair planlarınız neler?

212 Photography Istanbul’un beşinci senesine girerken alanında önemli bir marka haline geldiğini görüyoruz. Hem iş birliği yaptığımız kurum ve markalar hem de sanatçılarla oluşturduğumuz ilişkilerle festivalin her sene daha da büyüyeceğini görebiliyoruz. Uluslararası çapta bir festival olma yolunda her zaman güçlü adımlar atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz. En büyük hedeflerimizden biri dünyanın pek çok noktasından sanatseverin buluşma noktası olmak. Önümüzdeki yıllar için festivalin bir diğer hedefi de İstanbul’da yarattığı güçlü içeriği ve birlikte çalıştığı fotoğrafçıları Türkiye’nin başka noktalarına ve hatta yurt dışına taşıyacak içerikler oluşturmak.

 

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm