Kültür, sanat ve eğlencenin kalbi Beyoğlu’na yeni bir resim müzesi geliyor. Kültürel alandaki faaliyetlerini İş Sanat çatısı altında sürdüren İş Bankası, 2016 yılında müze olarak değerlendirilmek üzere tadilata aldığı Beyoğlu şubesi hizmet binası için uzun bir süredir beklenen inşaat iznini aldı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından resim sanatımızın usta isimlerine ait eserlerin yer aldığı İş Bankası Resim Koleksiyonu bu müzede sergilenecek. Türkiye’nin önde gelen kurumsal koleksiyonlarından olan, aralarında Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya pek çok sanatçının eserlerini barındıran koleksiyonda 800’ü aşkın ismin 2 binden fazla yapıtı bulunuyor.
Üçüncü müze projesi Beyoğlu’na Kültürel tarihimizi gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen İş Bankası, ilk müzesini 2007 yılında Eminönü’nde hayata geçirmişti. Üçüncü müze projeleri için Odakule’de tarihi eser statüsündeki binayı resim müzesine dönüştürecek olmanın gururunu yaşadıklarını belirten İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, “Bir asır öncesinin sosyal ve kültürel kimliğini koruyan tarihi binamızın restorasyonunu yapabilmek için bankamızın birçok çalışanının ortaya koyduğu yoğun mesai ve emek sayesinde yürütülen izin sürecimiz uzun bir bekleyişin ardından tamamlandı. 1953-2016 yılları arasında hizmet veren tarihi binamız, restorasyon inşaatı tamamlandığında müze olarak yolculuğuna devam edecek. Proje süreci her ne kadar meşakkatli görünse de böylesi mimari yapıların kent belleğinin korunmasında ve geleceğe aktarılmasında önemli bir yeri olduğunun bilincindeyiz. Tarihi binaların müzeye dönüştürülmesiyle ilgili ilk tecrübemizi, 2007 yılında Eminönü’nde Yenicami şubemizi Türkiye İş Bankası Müzesi olarak açtığımızda edinmiştik. Ankara Ulus’ta, tarihi Genel Müdürlük binamızda geçen yıl hizmete başlayan İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin ardından üçüncü müzemizin inşaatına başlamanın heyecanını yaşıyoruz.” dedi.
Odakule’nin yanında yer alan bina 2. derece tarihi eser statüsünde 1900’lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra beş normal kat ve bir teras katından oluşuyor. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş olan bu yapı, Beyoğlu’ndaki 20. yüzyıla ait apartmanlar arasında gerek konum gerekse mimari açıdan dikkat çeken örneklerden biri olarak değerlendiriliyor. Mimari projesi Teğet Mimarlık tarafından hazırlanan binanın restorasyon inşaatı önümüzdeki günlerde başlayacak. Proje sürecinin heyecan verici olduğunu söyleyen mimari projenin müellifi Teğet Mimarlık’tan Ertuğ Uçar, “Yapı, 20. asır başına tarihlenen güzel, heybetli bir Beyoğlu apartmanı. Koleksiyon ise Türk sanatının Cumhuriyet dönemindeki en önemli temsilcilerinin ilk kez gün ışığına çıkacak eserleri. Koruma disiplininin alışkanlıklarını sorgulayan bir tasarım yaklaşımıyla, 20. asır başı tipik Beyoğlu apartmanının atmosferini yaşatırken günümüz çağdaş müzesinin ihtiyaçlarına cevap oluşturmayı amaçladık. İnşaat süreci çetin olacak. Yapının en iyi şekilde tamamlanıp İstanbul’un ve İstiklal Caddesi’nin kültür sanat hayatına katılmasını biz de sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi. Beyoğlu’nun yeni resim müzesi çok amaçlı galerileri, atölyeleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları kitabevi, kafe ve restoranıyla sanatseverler için yeni bir buluşma noktası olmaya aday.