Alan kadıköy
Alan kadıköy

KADIKÖY’ÜN YENİ KÜLTÜR SANAT ALANI

Kısa bir süre önce açılan Alan Kadıköy, Anadolu yakasının nitelikli kültür sanat mekanlarından biri.

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Kısa bir süre önce açılan Alan Kadıköy, Anadolu yakasının nitelikli kültür sanat mekanlarından biri. Alan Kadıköy hakkında merak ettiklerimizi, Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alişan Çapan’a sorduk.

Alan Kadıköy’ün çıkış noktası neydi? Bu kültür sanat alanını kurmaya nasıl karar verdiniz?

Alan Kadıköy, Kadıköy Belediyesi tarafından özellikle sahne sanatlarına ev sahipliği yapmak amacıyla tasarlanmış bir yapı. Sanatçıların özgürce performans sergileyebilecekleri farklı seyir imkanları sunan Alan Kadıköy binası, İstanbul’un en önemli sanat atmosferine sahip Kadıköy’de günün her saati tiyatro, sergi, performans ve konserlere ev sahipliği yapacak.

Alan Kadıköy’de bizi neler bekliyor?

Açılış sergimiz ‘XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 Papko / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu’ 24 Nisan’a kadar devam ediyor. Alan Kadıköy’ün 650 metrekare genişliğindeki sergileme alanında, Paris Ekolü sanatçılarının eserlerinden oluşan Papko / Öner Kocabeyoğlu koleksiyonundan kapsamlı bir seçkiye yer veriliyor. Serginin ilki Ferit Edgü küratörlüğünde, 2011’de santralistanbul’da gerçekleşmişti. Koleksiyondaki 433 eser arasından 182 çalışma 10 yıl sonra Metin Deniz tarafından bir araya getirildi. Alan Kadıköy’ün öne çıkan özelliklerinden biri, birçok farklı sergilemeye olanak tanıyan bir black box sahnesine ev sahipliği yapması.

Bunu dikkate alarak kapılarımızı İKSV’nin 25. İstanbul Tiyatro Festivali ile açtık. Festivalin ana mekan destekçisi olarak dört farklı oyuna ev sahipliği yaptık. Hem tiyatro ekiplerinden hem de seyircilerden çok olumlu tepkiler aldık. Bir hayli zengin olan Aralık programımız ise Alan Kadıköy’ün tiyatro danışmanları Lerzan Pamir ve Serdar Biliş ile birlikte hazırladığımız bir seçkiden oluştu. Program Ocak ve Şubat ayında da aynı zenginlikle devam etti.

Alan’da yer alacak oyunların, bu sahnenin özelliklerini keşfederek kendilerinin ve seyircinin tiyatro macerasını zenginleştirecek ekiplerin ürünleri olmasına gayret ediyoruz. Bir yandan da Alan Kadıköy olarak kendi projelerimizle mekanın olanaklarını göstermek istiyoruz. Bu projelerin ilki bahar aylarında seyirciyle buluşturmayı planladığımız Memet Baydur retrospektifi. Alan Kadıköy’ün düzenli olarak gerçekleştireceği retrospektifleri Türk tiyatrosunun kült isimlerinden Memet Baydur’la başlatmak, Alan Kadıköy’ün tiyatroya bakışını ortaya koyması açısından da önemli.

Alan Kadıköy’ün diğer sanat galerilerinden, kültür merkezlerinden ya da tiyatro salonlarından farkı nedir?

Tasarım aşamasından itibaren tiyatrocularla belediye birlikte yol aldı. Kültür sanat hayatımızda pek rastlanmayan bir örnek bu mekanın ortaya çıkışı. Alan Kadıköy’ün ana ekseni sahnesi ise sürprizi de galeri alanı desek yanlış olmaz. Orijinal planda çok amaçlı salon olarak tanımlanan yaklaşık 600 metrekarelik bölünebilir alanı ihtiyaçlarımız doğrultusunda plastik sanatlara yer verebileceğimiz bir sergileme alanı olarak kullanmaya karar verdik. Kadıköy Belediyesi’nin çok farklı amaçlara hizmet eden onlarca kültür merkezi olmasına rağmen günümüz şartlarına uygun bir sergileme mekanının yokluğu hissediliyordu. Sergi politikamız da tıpkı konserler gibi Alan’ın genel duruşuna paralel olarak daha önce yapılmamışın peşinde koşmaya odaklanacak.    

Alan Kadıköy’ün sergi ve tiyatro programını oluştururken ne gibi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Alan Kadıköy’ün programını oluştururken her şeyden önce dikkat ettiğimiz nokta, İstanbul’un hatta Türkiye’nin kültür başkenti kabul edilen bir ilçenin belediyesi olarak bu nitelemeye yakışacak bir içerik sunmak. Açılış sergimiz ‘XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021’ gerek kapsamı gerekse niteliğiyle tam da bu amaca hizmet ediyor. Bugüne kadar bir yerel yönetim tarafından düzenlenmiş en önemli sergiye Kadıköy Belediyesi olarak Alan Kadıköy’de ev sahipliği yapmak bizim için hem heyecanlı hem de gurur verici.

Aynı şekilde İKSV’nin 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında seyircilerle buluşturduğumuz sahnemiz de güncel tiyatronun genç ve yaratıcı ekiplerinin yapıtlarına yer vermeye devam ediyor. Amacımız Alan Kadıköy’ü tiyatro izleyicisinin gözde mekanlarından biri haline getirmek. Mart ayında başlayacağımız konser etkinliklerinde de aynı anlayışı korumayı amaçlıyoruz.

Kültür sanat ve sergi denildiğinde genellikle akla Avrupa yakası gelir. Alan Kadıköy ve Müze Gazhane gibi yerlerle sizce gelecekte Anadolu yakası, Avrupa yakasına kültür sanat anlamında fark atabilir mi? Şehrin sanat sahnesini Anadolu yakasına taşıma gibi bir hevesiniz var mı?

Alan Kadıköy tiyatro başta olmak üzere plastik sanatlar ve müzik alanlarında güncel, yaratıcı ve farklı olan projelerin hayata geçmesine olanak sağlayan bir mekan olmayı hedefliyor. Bir yandan da halihazırdaki sergimiz ve planladığımız retrospektiflerle kültürel alandaki mirasımıza sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Amacımız kamuya ait bir kültür merkezinin dünyadaki benzerleriyle yarışabileceğini göstermek. Belediye olarak Kadıköy’ün bunun için çok elverişli bir ortam olduğunu ve Alan Kadıköy modelinin Türkiye’nin başka bölgelerine de ilham vereceğini düşünüyoruz.

Alan Kadıköy’ün açılış sergisi ‘XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu’ 24 Nisan’a kadar görülebilir. Muhittin Üstündağ Caddesi Alidede Sokak 2, Koşuyolu. www.alankadikoy.com

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm