Genç yetenekler keşfetmek için
Mamut Art Project, yeni yetenekleri geniş bir kitleyle buluşturarak sanatı ulaşılabilir kılıyor ve bu yönüyle büyük bir alkışı hak ediyor. Hangi sanatçıların eserlerinin sergileneceği, sanat konusunda işinin ehli bir jüri tarafından belirleniyor. Bu yılki jüride Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Ali Raif Dinçkök, kavramsal sanatçı Sarkis, sanat danışmanı Elif Bayoğlu, küratör ve yazar Övül Durmuşoğlu ile güncel sanat eleştirmeni Murat Alat vardı. Her sene değişen jüri yine zoru başardı ve 1000 başvuru arasından 50 sanatçı seçti. Mamut Art Project’te işte bu 50 sanatçı ve işleriyle tanışacağız. Sanatçılar da koleksiyonerler, galeriler ve kültür-sanat kurumları ile buluşarak kariyerlerinde önemli bir adım atacak.
Farklı disiplinlerden işleri topluca görebilmek için
Mamut Art Project 400’den fazla işi bir araya getirerek sanat maratonu tanımını hak ediyor. Bu yıl resim, video, heykel, fotoğraf, yerleştirme, dijital, kolaj, grafiti, oyun sanatı (game art), dokuma sanatı (yarn art), gif ve çizgi roman gibi farklı alanlardan işleri yine aynı çatı altında görebilmenin tadını çıkaracağız. Bir de performans sanatlarına ayrılan bir bölüm var ki, daha detaylı bir şekilde incelenmeyi hak ediyor.
Performans sanatıyla yakın temas için
Evet, geçen yıl da Mamut’ta bir performans programı vardı ancak bu yıl performans sanatına ayrı bir alan yaratıldığının altını çizmek gerek. Performans sanatçılarını bir çatı altında toplayan ve son aylarda şehirde pek çok heyecan verici performansın gerçekleşmesine vesile olan Performistanbul’un kurucusu Simge Burhanoğlu, Mamut’taki söz konusu programın da küratörlerinden biri. Bölümün diğer küratörü ise Karaköy’deki Space Debris Art’ın kurucusu Seyhan Musaoğlu. Mamut Performansları’nın bu yıl sorduğu ortak soru: “Nasılsın?”. Günlük hayatta sıkça kullandığımız bu soru kalıbının altında aslında neler yattığı üzerine düşünmek için sanatçıların performansları bulunmaz bir fırsat.
Krüw’le tanışmak için
Bugüne dek dört sergiye imza atan sanatçı kolektifi Krüw ile tanışmadıysanız, Mamut Art Project sizin için harika bir fırsat olacak. Galerilerin egemenliğindeki sanat dünyasının yazılı olmayan kurallarını alt üst ederek harika işler başaran Krüw’ün amacı, amatör sanat takipçisini kolay elde edilebilir sanat eseri ile tanıştırmak ve koleksiyon yapmanın pahalı ya da ulaşılmaz bir şey olmadığını anlatmak. Bu sayede bizi sessiz sedasız harika işler üreten sanatçılarla buluşturuyorlar. Kulaktan kulağa yayılarak, her sanatçının sevdiği bir diğer sanatçıyı davet etmesiyle organik bir şekilde büyümüş Krüw. Grafiti sanatçılarından illustratörlere, animasyon sanatçılarından heykeltıraşlara, pek çok alandan isimlere kucak açıyorlar. Bugün Krüw’de yer alan sanatçılardan bazıları Bertan Berkol, Burak Beceren, Cins ve Uçman Balaban. Krüw’ün Mamut’taki sergisinin adı ise ‘ İkonz’. Popüler sanat tarihinde yeri olan, hepimizin bildiği eserleri kendilerince tekrar yorumladılar bu sergi için. Krüw’den alışık olduğumuz üzere esprili işlerin bizi beklediğine eminiz; tabii bir yandan da seçilen işlere ve sanatçılarına bir saygı duruşu ‘İkonz’. Sergideki tüm çalışmaların serigrafi şeklinde üretilip edisyonlandırıldığını da ekleyelim.
Mamut Art Project 26-30 Nisan tarihleri arasında KüçükÇiftlik Park'ta gerçekleşiyor. Biletler sergi girişinde alınabilir (20 TL, Öğrenci: 5 TL). www.mamutartproject.com