Gomidas
ORHAN CEM CETIN

Ayın Gündemi - Aralık 2021

Bu ay kaçırmamanız gereken etkinlikleri ve şehirdeki gözümüze çarpan gelişmeleri derledik.

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm
  • Müzik
  • Müzik

İstanbul sınır tanımayan, özgür bir sahneye kavuştu: Hope Alkazar. Eski Alkazar Sineması’nın dönüştürülmesiyle ortaya çıkan mekan spor, kültür ve sanat ekseninde etkinliklere ev sahipliği yapacak. Refik Anadol’un ‘Alkazar Rüyası’ isimli interaktif enstalasyonu ve Ebrar Karakurt, Cedi Osman gibi sporcuların geleceğin atletlerine ilham verdiği atölyelerle, açılır açılmaz radarımıza girmeyi başardı Hope Alkazar. Alkazar Sahnesi, spor stüdyosu, yaratıcı atölye, kafe, ortak çalışma alanları ve çok amaçlı spor sahasına sahip teras alanıyla da dikkat çeken Hope Alkazar’ı en yakın zamanda keşfedin!

 

İstiklal Caddesi 179, Beyoğlu. www.hopealkazar.com

  • Müzik
  • Müzik

Belçikalı Stavroz ülkemizde çok sevilen gruplardan biri. Elektronik müziği caz unsurlarıyla harmanlayan ekip bu ay önce İzmir’de, ardından İstanbul’da sahne alacak. İstanbul’daki Stavroz performansı öncesinde ise caz müzisyeni İlhan Erşahin’e ve elektronik müzik projesi Oceanvs Orientalis’e kulak verebilirsiniz. Etkinliğin mini bir festival havasında geçeceği kesin, canlı müzik dinlemeyi özleyenlere duyurulur.

18 Aralık, KüçükÇiftlik Park, 18.30, bilet fiyatları için: biletix.com

Reklâm
  • Müzik
  • Müzik

Onu Chinawoman olarak tanıyor olabilirsiniz ancak Michelle Gurevich kariyerine 2016 yılından beri kendi ismiyle devam ediyor. Geçtiğimiz yıl altıncı albümü ‘Ecstasy in the Shadow of Ecstasy’yi yayınlayan Michelle Gurevich üç konserlik mini bir turne için ülkemizde. Ankara ve İzmir performanslarının ardından 11 Aralık’ta İstanbul’da sahne alacak Gurevich. Müziği Nico ve Leonard Cohen gibi isimlerle karşılaştırılan Gurevich’in konserleri ülkemizde her daim ilgi görüyor; bu konserinde de geniş bir kitlenin onu yalnız bırakmayacağına eminiz.

  • Müzik
  • Müzik

Borusan Müzik Evi uzun bir aranın ardından kapılarını yeniden açtı. 2021-2022 sezonu kapsamında mekanda elektronik, doğaçlama, dünya müziği ve cazın önde gelen isimleri sahne alacak. Bu ayın programında üç konser var. Kod Müzik iş birliğiyle gerçekleşen Nova Muzak serisinin konuğu Schnellertollermeier. Gitarda Manuel Troller, basta Andi Schnellmann ve davulda David Meier’den oluşan üçlü minimalizm, krautrock, deneysel doğaçlama temelli elektronik müzik gibi geleneklerden besleniyor.

‘Shakespeare ve Müzik’ ise bu ayın bir diğer etkinliği. Viola da gamba sanatçısı Bülent Oral, soprano Linet Şaul ve lut ustası Diego Leveric, Shakespeare’in yapıtları için bestelenmiş dönem müziklerini yorumlayacak; tiyatro sanatçısı Ayşe Lebriz Berkem de yazarın oyun ve sonelerini canlandıracak. Ayın son konseri ise Töz Trio ve Hezarfen Ensemble’ı bir araya getiriyor. Farklı icra koşullarına uyum sağlayabilme konusundaki esnekliğiyle bilinen Hezarfen Ensemble, caz ve çağdaş klasik müziğin kesiştiği performanslara imza atan Töz Trio ile kaydedeceği albümün yepyeni parçalarını Borusan Müzik Evi’nde çalacak

Reklâm
  • Müzik
  • Müzik

Yılın son ayında yolunuzu Beykoz Kundura’ya düşürmeniz için pek çok sebep var. Kundura Sinema’da bir Noel klasiği olan ‘It’s a Wonderful Life / Şahane Hayat’ gösterilecek. Frank Capra’nın yönettiği ve dönemin meşhur oyuncuları James Stewart ve Donna Reed’i buluşturan 75 yıllık klasiği restore edilmiş 4K çözünürlüğündeki kopyasından izleyeceğiz. Cumartesi günleri İstanbulluları İpek adlı bir yapay zeka eşliğinde Kadıköy sokaklarında şaşırtıcı bir tura çıkaran Remote İstanbul performansı ise bu ay son kez seyirciyle buluşacak. Kundura Dedektifleri Fabrika’da atölyesi ise minik dedektifleri Beykoz Kundura’da oyunlu ve eğlenceli bir maceraya bekliyor. Kundura Hafıza’nın yüzlerce görsel  ve yazılı belgeden oluşan sergisi ‘Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya’ için rehberli turlar düzenlendiğini de hatırlatalım.

It’s a Wonderful Life: 24, 25, 26 Aralık, 20.30, bilet fiyatları için: beykozkundura.com
Remote İstanbul: 4, 11, 18 Aralık Cumartesi (Türkçe), 25 Aralık Cumartesi (Türkçe ve İngilizce), 15.00, 80-120 TL Kundura Dedektifleri Fabrika’da: 12 Aralık, 13.00, 110 T

  • Müzik
  • Müzik

Türk Lezzet Müzesi’nde tadıma ve ardından Sahne 42’de Ayhan Sicimoğlu konserine davetlisiniz. 20 lokantasıyla etli ekmekten cağ kebabına, içli köfteden zeytinyağlılara eşsiz lezzetler sunarak ülkemizin yüzlerce yıllık kültürel birikimini gözler önüne seren müzedeki sınırsız tadım menüsünde dilediğiniz lezzeti tatmanız mümkün. Akabinde ise müzisyen kimliğinin yanı sıra radyo ve TV programlarıyla da tanınan Ayhan Sicimoğlu, Latin All Stars grubuyla sahnede olacak.

3 Aralık, Türk Lezzet Müzesi ve Sahne 42, Türk Lezzet Müzesi’nde sınırsız tadım menüsü: 17.00-20.30. Sahne 42’de konser: 21.00-22.30. 375-2.400 TL. Ahi Evran Caddesi 6, Maslak. 42maslak.com

Reklâm
  • Müzik
  • Müzik

Tek bir türle tanımlayamayacağımız parçalara imza atan ve müziğinde elektronik, klasik, neofolk, ambient türlerinden unsurlara yer veren Woodkid bu ay Zorlu PSM’de sahne alıyor. Fransız müzisyen, tasarımcı ve yönetmen Yoann Lemoine’in projesi olan Woodkid, 2011 yılında yayınladığı sinematik ilk parçası ‘Iron’ ile radarımıza girmişti.

17 Aralık, Zorlu PSM, 21.30, bilet fiyatları için: www.zorlupsm.com/tr

  • Tiyatro
  • Tiyatro ve performans

Bu ay tek bir oyun izleyeceksiniz,

‘Gomidas’ı tercih edin. Şu an sezondaki diğer oyunlarla kıyaslandığında içerik açısından bambaşka bir oyun ‘Gomidas’. Osmanlı döneminde Kütahya’da dünyaya gelmiş besteci Gomidas’ı anmanın da bir yolu aynı zamanda. Seyirci oyun boyunca Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nin atmosferi ve aynı zamanda bir koro şefi olan Gomidas’ın eserleriyle büyüleniyor. Fehmi Karaarslan’ın şahane performansıyla çaresiz kalmış yaratıcı bir zihnin dünyasına götürüyor seyircisini ‘Gomidas’. Eski ama bir o kadar taze bir öykü bu. Ermeni bir sanat insanına kulak vermek ve onun iç dünyasına yolculuk etmek hem düşündürücü hem de fazlasıyla çarpıcı.

Bir müzikolog, besteci ve koro şefi olan rahip Gomidas Vartabed’in 18 yılını, sessizliğe gömülerek bir akıl hastanesinde geçirmesi gerçekten akıl alır şey değil. Salondan çıktığınızda hâlâ aklınızda oyundan replikler olacak ve Gomidas içinizde yaşamaya devam edecek. Hagop Mamigonyan yönetimindeki Lusavoriç Korosu’nun performansı da oyun boyunca tüylerinizi diken diken edecek. Gomidas

‘müzik kutusu’ dediği Ermenistan toprağındaki ezgileri iyi tanıyan bir besteci. Eserleri de su gibi, duru, berrak melodilerden oluşuyor ve oyuna muazzam bir şekilde eşlik ediyor.

Müzik dünyasının ve literatürdeki repertuvarın gösterdiği üzere Türk ve Ermeni melodileri birbirine çok benziyor. Gomidas’ın ezgileri bu sebeple de kulağınıza yabancı gelmeyebilir. Böylece metinden rol çalmadan, hazmı kolay şekilde dinlenebiliyor müzikler. Oyun bittiğinde oyuncunun koro üyelerini topluca sahneye davet etmesi çok anlamlı, çünkü bu müthiş çok sesli performansın perde arkasında kalması saygısızlık olur. Bu kısım rejiye dahil mi bilemiyoruz ama öyleyse yazar-yönetmen Ahmet Sami Özbudak ve yönetmen yardımcısı Duygu Pelit çok ince düşünmüş.

Yolcu Tiyatro imzalı ‘Gomidas’, pandemideki kapanma sürecinin ardından bugünlerde tekrar seyirciyle buluşuyor. Kaçırmayın.

17, 18, 19 Aralık, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, 20.30, 80-150 TL, yolcutiyatro.com

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm