Çocuk Etkinlikleri

Çocuklar için hobi tavsiyeleri

Çocuğunuzun eline bir tablet tutuşturup onu kendi haline bırakan ebeveynlerden olmadığınızı biliyoruz. Miniklerin ufuk açıcı hobiler edinebilmeleri için aracı oluyoruz

Yazan:
Eda Erdoğan
Reklâm

Hayvanların kralı

Kuş gözlemciliği sadece yetişkinlerin ilgi alanına girecek değil ya… Bu hobi çocuklar için de biçilmiş kaftan.

Çocuklara erken yaşta doğa sevgisi aşılamanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmamıza gerek yok. Tavsiyemiz işi, doğada vakit geçirmenin ötesine taşımanız. Ufaklıkların ellerine bir dürbün tutuşturun ve ister oyun parklarında, ister evinizin balkonunda, ister ormanlarda kuş gözlemlemelerine izin verin. Tek ihtiyacınız olan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ‘Genç Kuş Gözlemcisinin El Kitabı’. Oldukça basit bir anlatımla kuş gözlemciliğinin abc’sine, sakadan büyük baştankaraya farklı kuş türlerine ve kuşların vücut yapılarına değinen harika bir rehber bu kitap. Çocukların yanında taşıyabileceği şekilde tasarlanmış aynı zamanda. Ve en güzeli, kitapla birlikte minik bir dürbün hediye edilmesi. Malum, kuş gözlemciliğini çıplak gözle yapmak mümkün değil, bu dürbünün de miniklerin işini göreceğine emin olabilirsiniz. Çocuklarınız bu kitap sayesinde size hav tüylerinin ne işe yaradığı, örtü tüylerinin nerede bulunduğu ya da kızılbacakların hangi habitatları sevdiği gibi konularda bilgiçlik taslamaya başlarsa şaşırmayın. Bu kitap sayesinde çocuklarınızla birlikte kuş gözlemciliğine fena halde sarabilirsiniz, bizden söylemesi!  

Genç Kuş Gözlemcisinin El Kitabı (10 yaş üstü için), 64 sayfa, 40 TL, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Uzay fatihi

Astronomiye meraklı çocukları mutlu etmenin formülünü bulduk.

Gezegenlere, Güneş Sistemi’ne, takımyıldızlara meraklı bir çocuğunuz varsa ne mutlu size. Yanı başınızda küçük bir Galileo edasıyla dolaşan çocuğunuzun internet üzerinden ilgi duyduğu bu konuları araştırmasına engel olacak değilsiniz ama arada bir benzer meraklara sahip yaşıtlarıyla buluşmasına vesile olsanız hiç de fena olmaz. Rahmi M. Koç Müzesi’ndeki astronomi atölyelerinde ufaklıklar harika vakit geçiriyor örneğin. Bu atölyelere genellikle hafta içi müzeyi ziyaret eden okul grupları katılıyor. Ancak bir süredir cumartesi günleri de düzenleniyor astronomi atölyeleri. 30 dakika süren eğitim boyunca tüm gök cisimlerinin ve Güneş Sistemi’nin oluşum süreci, dev panolardan ve Sihirli Küre’den paylaşılan görüntüler eşliğinde anlatılıyor. Atölyede sergilenen gerçek göktaşı kesitini yakından görmek de minikler için epey heyecanlı bir deneyim. Atölye sonrasında müzedeki bilimsel aletler koleksiyonunu da görmeyi unutmayın. Burada karşınıza Avusturya’da üretilen Starke and Kammerer marka transit teleskop, 19. yüzyıla ait İtalyan Güneş Sistemi modeli, yer küresi ve rubu tahtası çıkacak. Güzel haberi sona sakladık; astronomi atölyelerine ebeveynler de çocuklarıyla katılabiliyor. Uzay konusundaki bilgilerinizi tazelemenin vakti geldi de geçiyor bile zaten…  

Astronomi atölyeleri (anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklar için) 15 Nisan hariç Cumartesi günleri 11.00, 12.00, 14.00 ve 15.00’te. Müze ziyaretçilerine ücretsiz. Müzeye giriş 6-15 TL. Okul grubu olarak katılmak için detaylar www.rmk-museum.org.tr’de.

Çılgın dâhi

Kimya deneyleri çocuklar için bir nevi oyuna dönüşüyor.

Çocukları kimyanın büyülü dünyasına davet eden bir atölyeyle tanıştıralım sizi. Maskelerini takan, önlüklerini sırtlarına geçiren minikler eminiz kimya deneyleri yaparken çok eğlenecek. Söz konusu interaktif ve eğlenceli bu atölye uluslararası kimya şirketi BASF tarafından her ay düzenli olarak İstanbul Modern’de gerçekleştiriliyor. Peki, ufaklıklar bu atölyede ne gibi deneyler yapıyor? Kirli suyu arıtarak temiz su elde ediyorlar mesela. Onlara elbette özel eğitmenler eşlik ediyor. Deneylerde kullanılan zararsız olduğunu da not düşelim.  

BASF Kids’ Lab (6-12 yaş için), 20, 21 Nisan (okul rezervasyonları), 22, 23 Nisan (bireysel rezervasyonlar), 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00, İstanbul Modern, ücretsiz, www.istanbulmodern.org. Rezervasyon ve detaylı bilgi için: (0212) 334 73 27.

Geleceğin mühendisi

Kendi yarış arabasını yapan çocuklar makine mühendisliğine bir adım daha yakın. 

Dünyaya bakışları henüz ön yargılarla sekteye uğramayan çocukları doğal birer mühendis olarak görüyor Engineering For Kids (EFK) programı. Mühendisliğin temel kavramlarını deneyler ile öğreten, eğitimci Dori Roberts’ın 2009’da Amerika’da hayata geçirdiği EFK programı artık dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. İstanbul’da hafta sonu atölyelerinin yanı sıra okul sonrasında ve yarıyıl tatillerinde de pek çok aktivite gerçekleşiyor.

Kapsamlı EFK programları arasında mekanik sistemlere meraklı minikler için makine mühendisliği programını gözümüze kestirdik. Bu eğitim sırasında çocuklar karbondioksit ile çalışan son derece hızlı bir yarış arabası yapıyor. Tabii bu esnada öğrendikleri tasarım ve mühendislik kavramları da yanlarına kâr kalıyor. EFK programında çocuğunuzun ilgi alanlarına göre daha pek çok farklı aktivite mevcut.

Farklı yaş aralıklarına yönelik eğitim grupları var. Tarih ve saat bilgileri için: www.engineeringforkidsturkiye.com. Dört haftalık eğitim 320 TL. Eğitimler EFK merkezinde gerçekleşiyor: Kayışdağı Caddesi Parlar Cihan İş Merkezi 49/A, Ataşehir.

Robot meraklısı

Robot teknolojisi günden güne gelişedursun, çocukları bu teknolojiyle ne kadar erken tanıştırırsanız o kadar iyi.

‘Stranger Things’in bilime meraklı çocukları bir duyusal yoksunlaştırma havuzu yapabiliyorsa, sizinki de pekâlâ bir robot yapabilir. Mühim olan ona yol göstermeniz. Makeblock ürünleri sayesinde robot yapmak sandığınızdan daha kolay. Makeblock’un mBot adlı kiti ise hem robot yapma işine yeni başlayanlar hem de minikler için ideal. “Her çocuk için bir robot,” sloganını benimseyen bu kitleri çocukların rahatlıkla kullanabileceğinden emin olabilirsiniz. 45 parçadan oluşan mBot 10 dakikada monte edilebiliyor. Sonrasında ise mBot’u bilgisayar veya akıllı telefonunuzla bağlantılı hale getirerek kontrol edebilirsiniz. Peki mBot çocuklara ne katacak? Mekanik el becerilerini ve kontrol mekanizmalarını geliştirecek, ayrıca robotik sistemlerin mantığını da erken yaşta kavramalarını sağlayacak. Üstelik pembe ve mavi alternatifleri bulunan mBot’lar gülümseyen suratları ile pek sevimli. Hızını alamayan miniklere ise MakerHane’nin Pre-Maker eğitimlerini tavsiye edebiliriz. Yeni neslin hayata bize kıyasla 1-0 önde başladığı kesin.  

mBot (8-15 yaş) fiyatları 413-436 TL arasında. www.robotistan.com / Pre-Maker eğitimleri (8-15 yaş), 16 Nisan-7 Mayıs, 10.00, 429 TL, Acıbadem Mahallesi Sokullu Sokak 13/A, Kadıköy. market.makerhane.com 

Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirin

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm