Moderat
Moderat
Moderat

Sónar İstanbul Rehberi

Barcelona’da doğup dünyanın dört bir yanına yayılan festival Sónar, bu ay ilk kez İstanbul’da düzenleniyor. Günümüz elektronik müzik sahnesinin birçok önemli figürünü barındıran programıyla Sónar İstanbul kuşkusuz ayın en önemli müzik etkinliği

Reklâm

Sónar İstanbul, 2000’lerle birlikte elektronik müziğe damgasını vurmuş isimleri, birçok farklı estetikten izler barındıran heyecan verici müzisyen, grup ve DJ’leri bir araya getirmesiyle oldukça heyecan verici. Zorlu PSM’nin dört farklı salonuna yayılan bu müzik buluşması, dünya genelinde düzenledikleri etkinliklerle festival deneyimini kusursuz bir hale getirmek için kendini sürekli geliştirmeyi ilke edinmiş Sónar’ın İstanbul’daki ilk organizasyonu. Dub, tekno, house, elektropop ve elektronik müziğin nice farklı alt türünden özenle seçilmiş bir programa sahip olan Sónar İstanbul, şehirde bahar aylarının en büyük müzik etkinliği olacak kuşkusuz. Söz konusu türlerde birçok akıma yön veren ve yenilikçi fikirler geliştiren müzisyen ve prodüktörlerin sahne aldığı festivalin programından gözümüze kestirdiğimiz isimleri üç başlıkta mercek altına alıyoruz:

Sónar İstanbul 24-25 Mart'ta Zorlu PSM'de gerçekleşiyor. Bilet bilgileri için: www.sonaristanbul.com

Bugünün efsaneleri

Floating Points

Sónar İstanbul’un en heyecan verici konuklarından biri şüphesiz Floating Points. Onlarca farklı işitsel evreni tek potada kusursuzca harmanlamayı başaran İngiliz müzisyen Sam Shepherd, yayınladığı ilk single’larla birlikte büyük ilgi gören projesi Floating Points’in ilk albümü ‘Elaenia’yla (2015), günümüzün en yaratıcı bestecilerinden biri olduğunu ispatlamıştı. Floating Points'un Sónar İstanbul konserini fırsat bilip Shepherd ile bir araya geldik ve Türkiye'nin saykedelik müzik tarihine kısa bir yolculuk yaptık. Söyleşimizi burada okuyabilirsiniz.

Moderat

Modeselektor ve Apparat’ın büyüleyici güç birliği Moderat, Zorlu PSM’de sergilediği tüyleri diken diken eden canlı performansından kısa bir süre sonra bir kez daha İstanbul’da. Sónar İstanbul programının en iddialı isimlerinden biri olan Moderat, geçtiğimiz yıl sona eren albüm üçlemesinin ardından, göz kamaştıran bir sahne prodüksiyonu eşliğinde uzun soluklu bir turneye çıktı. Elektronik müziğin birçok farklı alt disiplinini ustalıklı bir şekilde işleyen üçlü, günümüzün en iyi canlı performans gruplarından biri. Üç albümlük serüveni boyunca Pfadfinderei isimli video kolektifiyle hem konserler hem de video klipler için nefis çalışmalara imza atan Moderat, bir müzik grubunun her alanda bütünlük sağlayan bir konsepti nasıl yaratabileceği konusunda da ilham veriyor.

Reklâm

Tim Hecker

Kanadalı müzisyen ve prodüktör Tim Hecker’ın 1990’lı yılların ortalarında tekno müziğe duyduğu ilgiyle başlayan elektronik müzik üretimleri, ilk meyvelerini 2000’lerin başlarında verdi. Zaman içinde birçok farklı müzikal ifade biçiminde denemeler ve kendine has harmanlar yapmaya başlayan Hecker’ın, her zaman yenilikçi ve cesur virajlarla dolu müzikal yolculuğunda drone, glitch ve ambient yaklaşımları önemli bir yer tutuyor. Fat Cat, Kranky, Mille Plateaux gibi prestijli plak şirketlerinden albümler yayınlayan Tim Hecker, 4AD etiketiyle yayınlanan son albümü ‘Love Streams’te büyüleyici synthesizer tonlarını, deforme edilmiş ve yeniden şekillendirilmiş koro ve üflemeli katmanlarıyla bir araya getiriyor. Son albümünün turnesinde seyircilerin karşısına alışılmışın dışında bir ışık şovu eşliğinde çıkan Kanadalı müzisyen, sesi onlarca farklı katmanda vücudunuzda hissedebileceğiniz bir performansla sahnede olacak.

Clark

Zihin açıcı oluşum Warp Records kataloğunun gediklilerinden olan Clark, kendine has deneysel detaylarla ve cesur prodüksiyon fikirleriyle, güçlü baslar ve nefis synthesizer tonlarını harmanlıyor. 2000’lerin başından beri üretimlerini aralıksız olarak sürdüren İngiliz müzisyen Chris Clark her albümüyle dinleyicileri alışılmış kalıplardan bir hayli uzak durarak kurguladığı, çok katmanlı bir evrende yolculuğa çıkarıyor. Geçtiğimiz yıllarda Vayb’ın konuğu olarak İstanbul’da sahne alan Clark, sekizinci stüdyo albümü‘The Last Panthers’ı 2016’da yayınlamıştı. Kariyeri boyunca diğer birçok farklı sanat dalıyla ortak üretimlerde yer alan Chris Clark, son yıllarda çeşitli video oyunları için de müzikler hazırladı.

Reklâm

Kode9

Müzisyen, prodüktör, DJ ve plak şirketi sahibi Steve Goodman, dubstep akımının öncü isimlerinden biri olsa da yaptığı müziği yalnızca bu türe referans vererek tanımlamak imkânsız. Kode9 mahlasıyla ilk iki albümünü, 2014 yılında hayatını kaybeden dahi MC The Spaceape eşliğinde yayınlayan Goodman, aynı zamanda grime, footwork ve dubstep gibi türlerde eşsiz bir kataloğa sahip plak şirketi Hyperdub’ın da kurucusu. Son olarak 2015 yılında ‘Nothing’ isimli, her parçasının girift bir bütün oluşturduğu albümünü yayınlayan Kode9, festival kapsamında DJ setiyle bizi sonik bir yolculuğa çıkaracak.

Disiplinler arası müzik deneyimi

Matias Aguayo

Elektronik müzik üretimlerine 90’lı yıllarda Almanya’da başlayan Şilili müzisyen, prodüktör ve DJ Matias Aguayo, minimal tekno gelenekleriyle Güney Amerika’ya has ritmik katmanları bir araya getiriyor. Yalnızca kendi sesini kullanarak kaydettiği ‘Ay Ay Ay’ (2009) ve çeşitli ruh halleri ile disiplinleri kesiştirdiği ‘The Visitor’ (2013) albümleri, Matias Aguayo’nun şarkı yazımında yelpazesinin ne denli geniş olduğunu kanıtlamıştı. Müzisyenin Battles, Discodeine ve Aza Zander’le yaptığı düetler de müzikal yolculuğunun farklı dönemlerinden izler taşıyor. Günümüz müzik sahnesinin en yaratıcı isimlerinden biri olan Matias Aguayo, 2009 yılında Kompakt bünyesinde hayata geçirdiği Cómeme adlı plak şirketinden de harika kayıtlar yayınlıyor.

Nosaj Thing

Nosaj Thing, Alpha Pup ve Innovative Leisure gibi prestijli etiketlerle çalışan ABD’li prodüktör Jason Chung’ın projesi. Müzisyenin şimdiye dek yayınladığı iki EP ve üç uzunçalarda yarattığı atmosferin cazibesine kapılmamak mümkün değildi. Geçtiğimiz yıl dinleyicinin algısıyla oynayan ‘No Reality’ isimli bir EP piyasaya çıkaran Nosaj Thing’in parçalarını her dinleyişte farklı bir detaya hayran kalmak mümkün. Radiohead, HEALTH, Philip Glass ve Flying Lotus gibi isimlere remiksler yapan Nosaj Thing, her zaman fazlasıyla hareketli olan Los Angeles müzik sahnesinin son 10 yılına damgasını vurmuş isimlerden biri. Müzikle ilgilenmeye henüz 12 yaşında turntable çalarak başlayan Chung, hip hop, drum ‘n’ bass ve glitch gibi türler arasında nitelikli bir köprü kuruyor.

Yenilikçi yaklaşımlar

Róisín Murphy

Uzun bir sessizliğin ardından bir yıl arayla yayınladığı iki albümüyle, aradan geçen dönemde yeni işitsel yapılara ve şarkı formlarına olan tutkusundan hiçbir şey kaybetmediğini ispatlayan İrlandalı müzisyen Róisín Murphy, elektropop ve avangart estetikleri bir araya getiriyor. 90’lı yıllarda bir parçası olduğu Moloko’yla birlikte dans pistlerinde sesi en çok duyulan müzisyenlerden biri olan Róisín Murphy, etkileyici sahne kostümleri ve en ince detayına kadar düşünülmüş, müzik ve performans sanatını harmanlayan canlı performansıyla da büyük övgü topluyor. Albümlerinde bir başka Moloko üyesi ve Fatboy Slim, Sia ve Lao Che gibi isimlerle çalışmış olan İngiliz prodüktör Eddie Stevens’la güçlerini birleştiren Murphy, müzikal üretimlerine lise yıllarında kurduğu post-punk grubuyla başlamış. İrlandalı müzisyen, kariyeri boyunca sıklıkla dinleyicilerini beklenmedik yerlerden vuran işlere de imza attı. 2014 yılında yayınlanan ve tamamı eski İtalyan hitlerinin yeni yorumlarından oluşan ‘Mi Senti’ isimli ilginç derleme bunun en güzel örneği.

Prins Thomas

Son yıllarda Norveç’ten Avrupa’ya yayılan space disco akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Prins Thomas, DJ setleriyle başladığı kariyerinde farklı sularda yüzdüğü birçok albümü peşi sıra yayınladı. Kurucusu olduğu Full Pupp etiketiyle benzer yaklaşımlarda üretimler yapan müzisyenlerin albümlerini de yayınlayan Prins Thomas, albümlerinde krautrock, disko, funk ve saykedelik öğeleri harmanlıyor. Son olarak uzun soluklu bir ambient seansı olan ‘Principe Del Norte’ albümünü Smalltown Supersound’dan yayınlayan Prins Thomas, bu yıl da yeni bir albüm ve çeşitli ortaklıklarla karşımıza çıkacak. Aynı zamanda bir plak koleksiyoneri olan Prins Thomas’ın DJ setinde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız Todd Terje, The Chemical Brothers ve Bryan Ferry gibi isimlere yaptığı remikslere bir kulak kabartın!

Festivalin diğer yüzü: Sónar + D

İlk kez 1994 yılında düzenlenen Sónar, müziğin yanı sıra yaratıcılık ve teknoloji alanında yeniliklere de kucak açıyor. Ses ve görsellik üzerine çalışmalar yapan çeşitli sanatçılar ile oluşumları festivallerinin bir parçası haline getiren Sónar, birçok yeni sahne teknolojisinin de ilk kez sahnelendiği festival oldu hep. Sónar + D ismiyle farklı bir kolda çalışmalarını sürdüren ekip, festivallere ev sahipliği yapan şehirlerden, farklı disiplinlerde üretimlerini sürdüren sanatçıları bir araya getiren programlarıyla ilgi çekiyor. Teknoloji ve sektöre dair çeşitli panel ve buluşmalar gerçekleştiren bir platform olarak da tanımlayabileceğimiz Sónar + D, kültür sanat alanında yeni akımları takip ederek geniş kitlelere ulaştırıyor.

Geçtiğimiz yıl Barcelona’da gerçekleşen festivalde sanal gerçeklik alanındaki yeniliklere yoğunlaşan Sónar + D, yaklaşık dört bin katılımcının yer aldığı konferanslar ve atölye çalışmaları düzenlemişti. Sónar + D, İstanbul’da da incelikle hazırlanmış bir programla karşımızda. Küratörlüğünü Lalin Akalan’ın üstlendiği Audiovisual programında hem Türkiye’den hem de yurt dışından birçok heyecan verici performans gerçekleşiyor. Audiovisual’ın teknoloji ve sanatı kesiştiren programından üç performans seçtik:

Modular Ambient Live Set - Cem + RG

New York ve Berlin’in yeraltı müzik sahnelerinin dikkat çekici isimlerinden Cem + RG’nin modüler ekipmanlar kullanarak çalacağı ambient setine, Türkiye’nin en heyecan verici görsel oluşumlarından NOS Visual Engine eşlik ediyor. Audiovisual programının en özel performanslarından biri olacağı kesin. Deniz Kader ve Candaş Şişman’ın 2011 yılında hayata geçirdiği NOHlab’in Osman Koç’la birlikte kurduğu NOS Visual Engine kolektifi, bugüne dek görsel iletişimde sınırları zorlayan projeleriyle birçok prestijli ödül kazandı.

Aestethic Animism - Atay İlgün

Ankara çıkışlı plak şirketi ve yayınevi Wounded Wolf Press’in kurucularından Atay İlgün, görsel-işitsel performanslarında, dijital dünyanın sınırlarını esneterek kendine has bütünler yaratıyor. Dijital şiir tekniği ve modern kompozisyonları harmanlayan İlgün, içinde bulunulan ortam ve zamana göre çeşitlilikler gösteren, izleyicilere gerçeklik algısını sorgulatan bir performansa imza atıyor.

Reklâm

Supercodex - Ryoji Ikeda

Kariyeri boyunca ilham verici çalışmalara imza atmış Japon müzisyen ve görsel sanatçı Ryoji Ikeda’nın ‘Supercodex’ isimli canlı performansı, ses ve görsellerin sıra dışı bir perspektifle işlendiği bir deneyim vaat ediyor. Ikeda’nın performansında kullandığı kaynakların bileşenlerine matematiksel ve fiziki hassasiyetle yaklaşarak hayata geçirdiği ‘Supercodex’ projesi, Japon sanatçının 2013 yılında yayınlanan aynı isimli albümünden yola çıkıyor.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm